ОСТАННІ НОВИНИ

Шеремета заявив, що серед похованих у Грушовичах є три вояки УПА

Юлія Шпак

|

Директор українського Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович спростував інформацію польських колег про відсутність могил членів УПА на кладовищі у Грушовичах. На своїй сторінці у Facebook він написав, що на думку Святослав Шеремета, який був одним із українських спостерігачів, серед похованих є щонайменше три вояки УПА.

 

«За попередніми висновком групи українських експертів серед 18 поховань є щонайменше 3 поховання воїнів УПА. Це підтверджують спогади очевидців, архівні дані, характер та глибина поховань,  супровідний матеріал. Підтверджуються свідчення та спогади, що воїнів УПА підзахоронювали переважно вночі до цивільних поховань . Отже, зруйнований пам’ятник УПА в Грушовичах був не символічний, а надмогильний і має бути ВІДНОВЛЕНИЙ!!!», – написав Святослав Шерема.

Як раніше повідомляв Львівський портал, польські націоналісти знищили пам’ятник воякам УПА поблизу Перемишля. Відсутність належної реакції польської влади на системне нищення українських місць пам’яті в Польщі Україна призупинила процес легалізації польських меморіальних об’єктів. Після цього Мінкульт Польщі визнав нищення пам’ятника воїнам УПА біля Перемишля законним.

Довідка:

Пам’ятник на кладовищі в Грушовичах був зведений в 1994 році. Його побудували у формі воріт, половини яких об’єднано у верхній частині металевоим гербом України. На дошках був напис “Героям УПА. Слава борцям за волю України”. Три роки тому з пам’ятника знято таблиці присвячені УПА. В останні роки пам’ятник неодноразово нищили і осквернювали. 26 квітня 2017 року рішенням війта ґміни Стубно, на території якої розташоване село Грушовичі, пам’ятник було демонтовано.

Фото: Святослава Шеремети

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *