ОСТАННІ НОВИНИ

Жодних оцінок, ранкові зустрічі та навчання з наборами Lego: які нововведення чекають на «першачків» у 2018 році

Вероніка Рой

|

Програма Нової української школи передбачає для цьогорічних першокласників багато нового у процесі навчання. Зокрема, серед новаторств – навчання в ігровій формі та за допомогою наборів Lego. Окрім цього для першокласників не будуть проводити жодних співбесід. Про це кореспонденту Львівського порталу повідомила начальниця управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Зоряна Довганик.

 

За її словами, Новою українською школою передбачається те, що дітки будуть більше експериментувати, а також працювати в групах над різноманітними проектами.

«Нова українська школа – це насамперед методи навчання. І найголовнішим тут є діяльнісний підхід, тобто діти експериментують, практикують і лише пізніше доходять до висновків та теоретично вивчають матеріал. Школярі спочатку вивчатимуть матеріал, а пізніше узагальнюватимуть цю інформацію. Також буде дуже багато різноманітної роботи в групах, багато роботи над різними проектами, і звичайно – відвідування бібліотек, музеїв та вивчення навколишнього середовища», – підкреслила вона.

Для школярів, які підуть у перший клас цього року, частково змінять навчальний процес. День у школі для малечі розпочинатиметься з ранкової зустрічі, де кожна дитина матиме можливість сказати один перед одним та перед вчителем свою думку, свої очікування, чи навіть страхи. Окрім цього Нова українська школа передбачає навчання спільно з ігровими моментами, а також письмо не ручками, а лише олівчиком.

«Діти у 1 класі будуть писати лише олівчиком. В цьому немає нічого поганого, бо дитина, коли пише олівчиком, має можливість виправити свою помилку, має можливість затерти гумкою те, що написала неправильно. Також вже зараз вчителям молодшої школи рекомендується не використовувати червоної ручки для того, щоб не акцентувати увагу на поганому, бо завжди червона ручка асоціюється з чимось поганим. Сьогодні вчителі використовують зелену ручку і таким чином вони показують, що це треба зробити краще, а не вказують на якусь помилку. Окрім цього під час навчання будуть використовуватися різні види читання, і звичайно буде рефлексія – отримання зворотного зв’язку від дитини», – пояснила Зоряна Довганик.

А родзинкою навчального процесу Нової української школи стане навчання з наборами Lego. Але для Львова такий спосіб науки не є новинкою. Адже на сьогодні у деяких дошкільних закладах вже є Lego-конструювання, що за словами фахівців, сприяє розвитку дітей. Такими наборами Lego всі школи Львова має забезпечити Міністерство освіти України. Та згідно з інформацією на сайті Нової української школи набори Lego у міста завозитимуть у 4 етапи. Львів віднесли до другого етапу, відповідно місто отримає ці набори не раніше вересня 2018 року.

Цьогорічним першокласникам значно «спростили життя», адже тепер, коли зараховуватимуть дітей у школу, не будуть проводити жодних співбесід.

«Нова українська школа передбачає багато ігрової та експериментальної діяльності. Дитина, яка йде  до першого класу, повинна чомусь навчитися, навчитися граючись. То чому вона повинна вже показувати букви чи розуміти певні речі? Для дитини це є психологічно-травматично. Діти у такому віці є надто маленькими, аби проходити такі випробування. Окрім цього відмінили оцінки та домашнє завдання у 1 та 2 класах. Оцінувати будуть так: вчителі писатимуть добре, відмінно, чудово. Також будуть певні заохочення у вигляді наліпок. Звичайно, що з третього класу оцінка буде, бо таким чином викладач та батьки зможуть побачити результати навчання дитини», – розповіла Львівському порталу Зоряна Довганик.

Про нововведення, які чекають у новому навчальному році на львівських першокласників, можна дізнатися тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *