ОСТАННІ НОВИНИ

За чотири місяці 17 мешканців Львівщини підхопили небезпечну хворобу Лайма

Вероніка Рой

|

Найбільш поширеною серед інфекцій, які передаються кліщами, на території Львівської області є хвороба Лайма. За чотири місяці 2018 року зареєстровані 17 випадків захворювань людей на  хворобу Лайма, що на сім випадків більше, ніж за аналогічний період 2017 року.  Про це повідомили у Львівському обласному лабораторному центрі МОЗ.

 

Щорічно в області зростає кількість людей, які зазнали нападу кліщів. Так, від  початку року звернулися в лікувальні заклади з приводу присмоктування кліщами 203 особи, в т.ч. 150- жителі м.Львова. У 2017 році було зареєстровано 310 випадків хвороби Лайма, що удвічі більше, ніж у попередньому (150 випадків).

За 4 місяці 2018р. зареєстровані 17 випадків захворювань людей на  хворобу Лайма, що на 7 випадків більше, ніж за аналогічний період 2017 р. (10 вип).

Захворювання реєструвалися серед дорослого населення. Серед хворих 11 – жителі м.Львова, 3 – Золочівського району, 1 – м.Дрогобич, 1 – Яворівського району, 1 – Буського району. У всіх хворих в анамнезі укуси кліщів, що відбувались на території області (м.Львів – 4: Брюховицький ліс, Сихівський ліс, присадибні ділянки по вул.Скрипника, Лінкольна), Золочівський – 2, Яворівський – 2, Пустомитівський – 2, Миколаївському, Буському, Жовківському, Бродівському, Перемишлянському районах – по 1) та у Республіці Польща (1), Італії (1). Знімали кліщів самостійно 12 осіб,  5 осіб не пам`ятають факту присмоктування кліщів. У всіх хворих, за винятком 2-х випадків, діагностовано кліщову мігруючу еритему різних розмірів.

Хвороба Лайма викликається спірохетами роду Borrelia burgdorferi і характеризується важкістю перебігу, ураженням різних органів та систем організму людини (шкіри, серця, суглобів, нервової системи, органів зору та ін.). Хвороба може виникнути після укусу кліща вже через 7-10 днів, а іноді інкубаційний період триває понад 6 місяців.

Характерним проявом хвороби Лайма є поява на місці укусу кліщової мігруючої еритеми – плями на шкірі насичено рожевого кольору, що має чітко виражені інтенсивно червоні, набряклі краї, центр блідий або блідо-синюшний («бичаче око»). Еритема виникає в середньому через 2-3 тижні після укусу кліща, іноді пізніше. Діаметр еритеми від 5 до 40 см. У майже третини хворих еритема не відмічається, такі випадки як правило, перебігають важче і схильні до хронізації.

На початку хвороба може проявлятися також підвищенням температури тіла, слабкістю, сонливістю, втомлюваністю. Регіональні лімфатичні вузли поблизу місця укусу кліща можуть бути збільшені. Ця стадія триває від 3 до 30 днів. В 2-ій стадії захворювання відмічаються неврологічні розлади і порушення діяльності серця. Ця стадія триває декілька місяців. Через 6 тижнів розвивається 3-тя стадія захворювання – ураження суглобів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *