ОСТАННІ НОВИНИ

Верховний суд скасував право власності міськради Львова на «Простір синагог»

Наталя Дуляба

|

Вчора, 23 травня, Верховний суд України залишив касаційну скаргу Львівської міськради щодо права власності на «Простір синагог» без задоволення. Про це на своїй сторінці у Facebook написав керівник релігійної громади «Турей Загав», директор Центру дослідження юдаїки і благодійної організації «Єврейське відродження» Мейлах Шейхет, передає кореспондент Львівського порталу.

 

«23 травня 2018 відбулась історична подія: Верховний суд України за позовом ортодоксальної релігійної громади «Турей Загав» (Золота Роза), Представництва Американського Обєнання комітетів для євреїв колишнього Радянського Союзу залишив касаційну скаргу Львівської міськради без задоволення, чим водночас залишив рішення Господарського суду Львівської області та Львівського Апеляційного Господарського суду без змін. А це – повне скасування незаконно встановленого Львівською міською радою права власності на руїни всесвітньо відомої історичної культової споруди юдеїв Львова і світу – руїн синагоги «Турей Загав» (Золотої Рози) на території Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО», – написав Мейлах Шейхет.

За його словами, на місці руїн синагони «Турей Загав» («Золотої Рози»), що на вул. Федорова, 27, Львівська міськрада незаконно створила «Простір синагог». Водночас він зауважив, що «юдеї не створюють меморіалів на святих місцях бо віра є вічна, її неможливо знищити».

«Існування синагоги «Турей Загав» («Золотої Рози»), юдейської дільниці і в цілому унікальної юдейської історико-культурної спадщини України, яку за допомогою численних українців стараємось зберегти, є доказом віковічної толерантності містян Львова, яка переривалась кривавими політичними дискурсами, але історія гармонії проживання юдеїв з їхніми корінними сусідами має нарешті заговорити у відроджених об’єктах історико-культурної спадщини. Де-факто, аби вороги тієї святої Спільної Пам’яті нарешті би це усвідомили. На жаль, замість цього щоранку з цієї святої території вивозять міхи з пустими пляшками від алкоголю, на стінах із впертою запланованою періодичністю з’являються антисемітські написи», – додав Мейлах Шейхет.

Зазначимо, у травні 2017 року Господарський суд Львівської області недійсною ухвалу Львівської міської ради №522 «Про питання захисту права власності територіальної громади м. Львова» в частині власності території на Федорова, 27. Таким чином він вивів із комунальної власності міськради територію «Простору синагог».

Сама синагога «Турей Загав», яка більш відома як «Золота Роза», була пам’яткою архітектури ренесансу, святинею єврейської громади Львова. Однак у серпні 1941 року її зруйнували німецькі війська.

Нагадаємо, першу частину проекту «Простір синагог» на вулиці Федорова, 27 у Львові відкрили 4 вересня 2016 року. Вона включає консервацію залишків синагоги «Золота Роза», маркування фундаменту єврейського Будинку навчання Бейт Гамідраш та встановлення меморіальної інсталяції «Увіковічнення».

Як повідомляє Центр міської історії Центрально-Східної Європи, проект є ініціативою для вшанування історії євреїв у Львові та кращого розуміння спільної міської історії і спільної спадщини самими львів’янами і гостями міста. Був реалізований за ініціативою та фінансовою підтримкою міської адміністрація у співпраці з Центром міської історії, Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) та партнерськими єврейськими організаціями.

Фото: Prolviv

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *