ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відкрили Меморіал пам’яті словенським воїнам

Юлія Бойчук

|

Сьогодні, 23 травня, на Личаківському кладовищі відбулася урочиста церемонія відкриття пам’ятного знаку «Меморіал пам’яті словенських воїнів 1914-1918», передає кореспондент Львівського порталу.

 

Відкриття меморіалу зумовлене історично, адже відомо, що словенські воїни зазнали чималих втрат у складі Австро-Угорської армії в середині 1914 року, бо брали участь в обороні залізничної колії Львів–Гродек.

У зверненні до присутніх Міністр оборони Республіки Словенія – Андрея Катіч зазначила: «Встановлення пам’ятника тут є для нас виразом глибокої пошани України до Словенії. Галичина для нас надзвичайно важлива як історична пам’ять нашого народу. Саме тут найбільша частина, загиблих у І Світовій війні словенців, знайшли свій останній спочинок».

За її словами біль втрати словенських воїнів досі не вщух, але сьогоднішнє відкриття меморіалу свідчить про вияв поваги та відповідальності нашого покоління. Чиновниця також запевнила, що сприятимуть вшануванню та відкриттю пам’ятника українським воїнам похованих на військових кладовищах у Словенії, адже кожній сім’ї і кожному народу важливо знати, де поховані їхні предки.

«Століття – час коли свідчення про предків, полеглих в далекій Галичині, ще живуть у розповідях наших батьків та дідів. Століття – це той час коли спогад про це ще досі болючий… Проте сто років – це вже достатньо довгий період, коли той біль який неможливо стерти, можна огорнути повагою та відповідальністю нашого покоління», –  зазначила Андрея Катіч.

У заході також взяли участь керівництво Львова та Львівської області, які висловилися про спільні цінності та єдність українського і словенського народів, і майбутні вшанування полеглих військових.

Урочиста церемонія відкриття пам’ятного знаку «Меморіал пам’яті словенських воїнів 1914–1918» завершилася покладанням квітів та хвилиною мовчання.

Фото: Юлія Бойчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *