ОСТАННІ НОВИНИ

У перший клас по-новому

Вероніка РОЙ

|

Ніяких домашніх завдань, жодних оцінок та навчання без «Букваря»… Це ще не весь список нововведень, які чекають українських першокласників вже у новому навчальному році. З 1 вересня 2018 року усі «першачки» країни, зокрема і Львова, підуть до Нової української школи. Це реформа Міністерства освіти і науки, на яку чекали довгі роки, та яка побудована по системі освіти Європи. Згідно з проектом Нової української школи на дітей у молодших класах чекає зовсім новий підхід до навчання: малеча буде більше гратися, експериментувати та більше працювати у колективі. Таким чином освіта базуватиметься більше на вміннях та навичках.

Однак, що ближче до нового навчального року, то більше запитань виникає у батьків до Нової української школи. Тож для того, аби дати відповіді на найпоширеніші запитання, Львівський портал дізнався, які нововведення чекають у новому навчальному році на львівських першокласників?

У школу лише за місцем проживання: батьки проти?

Новинкою, до якої повинні бути готові батьки першокласників, є те, що відтепер діти будуть здобувати початкову освіту у найближчій до дому школі. Відповідні зміни були внесені у Закон «Про освіту», який прийняли минулого року.

Як розповіла Львівському порталу начальниця управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Зоряна Довганик, навчатися у школі, що не закріплена за територією проживання, діти також зможуть, але лише за умови наявності в ній вільних місць.

«Цьогоріч у Львові ми плануємо відкрити понад 300 перших класів. Набір для «першачків» відбуватиметься зовсім по-новому. Вже відмінено конкурсний відбір, діти будуть йти абсолютно без будь-якого конкурсу та відбору. Найголовнішою буде прив’язка до території обслуговування. Тобто,  першочергово діти можуть бути зараховані до тої школи, яка територіально закріплена за їхньою вулицею. Звичайно, що батьки мають право вибору та можливість віддати документи до іншого навчального закладу, але зараховані вони будуть лише в тому випадку, якщо в цій школі є вільні місця. Варто зазначити, що батьки майбутніх першокласників повинні подати пакет документів до навчальних закладів до 31 травня. Перелік потрібних документів для вступу у школу можна знайти на сайті Міністерства освіти України або сайті Нової української школи», – пояснила вона.

Варто зазначити, що 23 березня цього року виконавчий комітет ЛМР прийняв рішення про закріплення території обслуговування за закладами загальної середньої освіти міста. Згідно з цим рішенням до конкретного навчального закладу першочергово зараховуватимуть:

  • дітей, які проживають на вказаній території,
  • дітей працівників цього навчального закладу,
  • дітей, чиї старші брати та сестри вже навчаються у такому закладі,
  • дітей, що зареєстровані як внутрішньо переміщені особи.

Із переліком закріплених територій за школами Львова можна ознайомитися тут.

Такий новий стандарт початкової школи просто спантеличив багатьох батьків першокласників, адже багато з них запланували віддати своїх дітей у школи, які є територіально віддаленими від місця проживання.

В такій ситуації опинилася, до прикладу, львів’янка Катерина Коваль – мама першокласника. Жінка каже, що зовсім не погоджується з таким новаторством, адже вважає, що батьки повинні самі вирішувати, у яку школу віддавати дитину.

«У нас виникли певні труднощі, коли ми подавали документи у школу. Тому що ми спершу обрали гімназію, але вона не належить до нашої територіальної зони. А коли ми туди прийшли, то вже місць не було, і відповідно в цю гімназію ми не потрапили. Згодом довелось подати документи в іншу школу, де нас вже зареєстрували. З такими «новинками» ми не згідні, адже кожні батьки мають право віддавати свою дитину, куди вважають за потрібне, а не туди, куди вказують органи держави», – розповіла вона.

Інша львів’янка Наталія Галич, шестирічний син якої має йти цьогоріч у перший клас, взагалі задумується над тим, чи варто віддавати дитину у школу цього навчального року.

«У мене виникла проблема в тому, що мій старший син навчається у школі, яка є територіально віддаленою від місця мого проживання, і молодшого я планувала теж віддати туди. Але після цих нововведень ми взагалі боїмося, що можемо не потрапити в школу. Зараз нам доводиться шукати школу недалеко від дому і з хорошими відгуками, бо в будь-яку ми віддавати не хочемо. Тепер навіть задумуємось над тим, чи варто віддати дитину у школу цього навчального року», – пояснила вона.

Навчання з наборами Lego, письмо олівцем та ранкові зустріч                                          

Нова українська школа не обмежується лише одним нововведенням – зарахуванням першокласників у навчальні заклади. Цього року на «першачків» чекає багато нового у процесі навчання. Більшість новинок МОН запозичило у наших західних сусідів, які ігровою формою навчання заохочують дітей полюбити школу та науку.

Як розповіла Зоряна Довганик, Новою українською школою передбачається те, що дітки будуть більше експериментувати, а також працювати в групах над різноманітними проектами.

«Нова українська школа – це насамперед методи навчання. І найголовнішим тут є діяльнісний підхід, тобто діти експериментують, практикують і лише пізніше доходять до висновків та теоретично вивчають матеріал. Школярі спочатку вивчатимуть матеріал, а пізніше узагальнюватимуть цю інформацію. Також буде дуже багато різноманітної роботи в групах, багато роботи над різними проектами, і звичайно – відвідування бібліотек, музеїв та вивчення навколишнього середовища», – підкреслила вона.

Для школярів, які підуть у перший клас цього року, частково змінять навчальний процес. День у школі для малечі розпочинатиметься з ранкової зустрічі, де кожна дитина матиме можливість сказати один перед одним та перед вчителем свою думку, свої очікування, чи навіть страхи. Окрім цього Нова українська школа передбачає навчання спільно з ігровими моментами, а також письмо не ручками, а лише олівчиком.

«Діти у 1 класі будуть писати лише олівчиком. В цьому немає нічого поганого, бо дитина, коли пише олівчиком, має можливість виправити свою помилку, має можливість затерти гумкою те, що написала неправильно. Також вже зараз вчителям молодшої школи рекомендується не використовувати червоної ручки для того, щоб не акцентувати увагу на поганому, бо завжди червона ручка асоціюється з чимось поганим. Сьогодні вчителі використовують зелену ручку і таким чином вони показують, що це треба зробити краще, а не вказують на якусь помилку. Окрім цього під час навчання будуть використовуватися різні види читання, і звичайно буде рефлексія – отримання зворотного зв’язку від дитини», – пояснила Зоряна Довганик.

А родзинкою навчального процесу Нової української школи стане навчання з наборами Lego. Але для Львова такий спосіб науки не є новинкою. Адже на сьогодні у деяких дошкільних закладах вже є Lego-конструювання, що за словами фахівців, сприяє розвитку дітей. Такими наборами Lego всі школи Львова має забезпечити Міністерство освіти України. Та згідно з інформацією на сайті Нової української школи набори Lego у міста завозитимуть у 4 етапи. Львів віднесли до другого етапу, відповідно місто отримає ці набори не раніше вересня 2018 року.

Без співбесід, оцінок та домашніх завдань

Цьогорічним першокласникам значно «спростили життя», адже тепер, коли зараховуватимуть дітей у школу, не будуть проводити жодних співбесід. Фахівці кажуть, що відміна співбесід є позитивним нововведенням, адже дитина у шість років не зобов’язана показувати рівень своїх знань.

«Нова українська школа передбачає багато ігрової та експериментальної діяльності. Дитина, яка йде  до першого класу, повинна чомусь навчитися, навчитися граючись. То чому вона повинна вже показувати букви чи розуміти певні речі? Для дитини це є психологічно-травматично. Діти у такому віці є надто маленькими, аби проходити такі випробування. Окрім цього відмінили оцінки та домашнє завдання у 1 та 2 класах. Оцінувати будуть так: вчителі писатимуть добре, відмінно, чудово. Також будуть певні заохочення у вигляді наліпок. Звичайно, що з третього класу оцінка буде, бо таким чином викладач та батьки зможуть побачити результати навчання дитини», – розповіла Львівському порталу Зоряна Довганик.

Також у новому навчальному році першокласники не будуть навчатися за «Букварем», адже Нова українська школа передбачає новинку: навчання від тексту до букв. Дитина вивчатиме алфавіт вже після того, як навчилася читати. Також навчання відбуватиметься по навчальних книжках, які побудовані по іншій системі, аніж «Буквар».

Варто зазначити, що усі першокласники матимуть нові підручники, ними школярів забезпечуватиме держава. У свою чергу, в управлінні освіти департаменту гуманітарної політики ЛМР запевнили, що батькам з власного гаманця не доведеться платити за підручники.

Інклюзивна освіта

Вимогою Нової української школи є впровадження інклюзивної освіти. Тобто, діти з особливими потребами зможуть навчатися у звичайних класах. Сьогодні у Львові – 38 навчальних закладів, де працюють інклюзивні класи. В них навчається 150 дітей з особливими потребами.

«У порівнянні з 2015 роком кількість навчальних закладів, де відкрили інклюзивні класи, зросла втричі. Загалом можу сказати, що у Львові інклюзивна освіта є ще з 90-х років. Школи радо відкривають двері для дітей з особливими потребами, тому, думаю, що проблем з інклюзивною освітою виникнути не повинно», – зазначила керівниця управління освіти ЛМР.

Виклик для вчителів

Нова українська школа буде одним із найбільших викликів саме для вчителів, оскільки їм потрібно працювати по-новому, адже будуть зовсім інші підходи та методи навчання. Підготовка вчителів до Нової української школи у Львові вже розпочалася: методисти, які працюють у навчально-методичному центрі освіти міста Львова, розпочали проведення навчань для усіх вчителів, які будуть набирати перші класи з 1 вересня 2018 року. Вчителям показують та розказують, що таке ранкова зустріч, інтерактивні методи навчання та як навчати дітей в ігровій формі.

Співпраця батьків та школи

Один з принципів Нової української школи – партнерство між школою та батьками. Батьки можуть створювати свої органи громадського самоврядування, і таким чином впливати на освітній та виховний процеси. Батькам доведеться більше співпрацювати з дітками, адже буде дуже багато практичної та дослідницької роботи, які вони виконуватимуть разом.

Зоряна Довганик також нагадала і про побори у школі. Та наголосила на тому, що батьки повинні зрозуміти, що ніхто від них додаткових коштів не може вимагати.

«Це може бути виключно на їхні благодійні внески. І правильно було би, якби це перевели в офіційну площину. Тобто це перерахування на спеціальні рахунки навчальних закладів для використання на певні потреби. Всі рахунки – на сайті навчального закладу або на сайті управління освіти ЛМР», – пояснила вона Львівському порталу.

Цьогорічних першокласників без перебільшення можна назвати першопрохідцями у Новій українській школі. Адже на них та їхніх батьків чекає насправді багато новинок, які ще не використовували в минулих роках під час занять у школах. Час покаже, чи реформа Нова українська школа сприятиме появі в дітей бажання вчитися та розвиватися по-новому. Відтак і результат від таких нововведень – побачимо вже згодом…

Фото: polvisti.com, osvitanova.com.ua, styler.rbc.ua, galinfo.com.ua,  Bdzhola

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *