ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’ян закликають запалити свічки в пам’ять про жертв політичних репресій

Олена Карп'юк

|

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман закликав українців сьогодні, 20 травня, вшанувати пам’ять жертв політичних репресій в Україні і запалити свічки. Про це йдеться у його зверненні з нагоди Дня пам’яті жертв політичних репресій, розміщеному на Урядовому порталі, передає кореспондент Львівського порталу.

 

«Прошу всіх громадян вшанувати пам’ять жертв політичних репресій в Україні і запалити свічки», – закликав Гройсман.

Він зауважив, що в державі щороку вшановують пам’ять жертв мільйонів українців і представників інших національностей, які зазнали переслідування та фізичного знищення від репресивно-каральної політики комуністичного режиму. «Тотальне винищення громадян України в часи СРСР мало масовий характер і відбувалося фактично з перших років виникнення комуністичної імперії та продовжувалося до часу її розвалу», підкреслив Володимир Гройсман.

За його словами, реальною ціною перебування України в складі СРСР стали мільйони покалічених людських життів: політичні репресії проти творчої, наукової, технічної еліти, примусова колективізація, розкуркулення, нищення селянства, штучні голодомори, масові розстріли, депортації, каральні акції проти представників релігійних конфесій, переслідування дисидентів.

«Сам факт незалежної України – це головна умова того, що наші громадяни більше не зазнаватимуть утисків, переслідувань і фізичного знищення від людиноненависницької імперської політики, яка змітала все відмінне на своєму шляху. І в нас нема іншої альтернативи, як зміцнювати власну державу, розбудовувати економіку, втілювати життєво необхідні реформи, посилювати інститути громадянського суспільства, послідовно та прискорено інтегруватися до цивілізованого демократичного світу, який шанує людську гідність, свободу і культурне різноманіття світу», – наголосив Прем’єр-міністр.

Як повідомляв Львівський портал, сьогодні, 20 травня, у Львові триватимуть заходи із вшанування пам’яті жертв політичних репресій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *