ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові можна побачити древнього мамонта

|

У львівському Державному природознавчому музеї Національної академії наук України завершили реставрацію та монтування головного експонату майбутньої виставки – кістяка старовинного мамонта.

Вік мамонта, якого відкриють для відвідувачів наприкінці року, становить понад 24 тисячі років.

«Реставрація відбувалася впродовж майже півроку. За цей час почистили кістки та зробили рентгенівські знімки, аби зрозуміти, які частини кістки замінили на гіпс. Після чого кістки вкрили антигрибковими розчинами та заповнили спеціальними смолами», – розповів керівник відділу музею Андрій Бокотей.

Частини тіла мамонта розмістили на металевому каркасі, який закріпили на стелі , аби показати оригінальні розміри тварини. Між собою кістки також скріплені металевими деталями, а у проміжках можна побачити залишки м’яких тканин.

«Скелет мамонта – це основний експонат виставики «Льодовиковий період», яку музей планує відкрити ще у цьому році. Знайдений він був у 1907 році в с. Старуня Богородчанського району (Івано-Франківська область) під час розробки озокеритної шахти. Вона була у власності німецької фірми «Камп і Мюллер». Тоді на глибині 12,5 метра працівники виявили тушу мамонта», – сказав Андрій Бокотей.

Він розповів, що кістяк належав молодій самці. На момент загибелі їй було 8-10 років.

Вартість реставраційних робіт мамонта та волохатого носорога становить близько півмільйона гривень.

Відкрити експонат для відвідувачів планують восени, оскільки кімнату, де в подальшому експонуватимуть мамонта, ще мають облаштувати мультимедійними панелями та 3D-ефектами.

Довідка:

Природничий музей у Львові був відкритий для відвідувачів з 1870 року. Фонди Музею – понад 400 тис. експонатів основного фонду та 200 тис експонатів науково-допоміжного фонду. Музей працює над розробленням наукових основ природничої музеології, створення, збагачення та збереження фондових колекцій; вивченням біологічної різноманітності та екології окремих груп сучасної і викопної флори та фауни західного регіону України; проведенням науково-освітньої, популяризаторської та культурно-просвітницької роботи.

У 1995 році Державний природознавчий музей НАН України у Львові був закритий для відвідувачів, внаслідок аварійного стану приміщення, і НАН України розпочала генеральну реконструкцію будівлі. Музей продовжує функціонувати як наукова установа, у якій працює 24 кандидати і 4 доктори наук.

Матеріал підготовлено за інформацією видань ГалІнфо та Твоє місто.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *