ОСТАННІ НОВИНИ

Захист Агашкова вважає оприлюднене відео розголошенням таємниці слідства

Олена Жолкевська

|

Речник управління СБУ України у Львівській області Олег Александров на своїй приватній сторінці у Фейсбук оприлюднив відео із прихованої камери, яке, за його словами, «знімає усі питання з приводу хабарництва Олександра Агашкова». Натомість адвокат підозрюваного Олег Мицик у коментарі Львівському порталу назвав подібні дії беззаконням і наголосив, що це – розголошення таємниці слідства.

 

Вищезгадане відео з’явилося на приватній сторінці Олега Александрова учора, 18 квітня, пізно ввечері.

Проте на офіційних електронних сторінках відомства та в повідомленнях прес-служби силовиків така інформація є відсутньою.

У розмові з кореспондентом Львівського порталу адвокат підозрюваного Олег Мицик наголосив, що Кримінально-процесуальний Кодекс України забороняє не просто оприлюднення, а навіть копіювання матеріалів негласних слідчо-розшукових дій.

«Це – абсурд. Це така мода пішла, коли неуповноважені люди «зливають» інформацію. Більше того: інформацію – в компільованому стані! Я не збираюся коментувати речі, достовірність яких, можливо, буде оспорюватися. Я читав коментарі розумних людей, які звертають увагу на абсолютну тенденційність відеонарізки. Просто немає слів…

Ну просто неможливо це якось оцінити. Частина 3 статті 254 КПКУ чітко говорить: «Виготовлення копій протоколів про проведення негласних слідчих (розшукових) дій та додатків до них не допускається». Уявіть собі: є кримінальні провадження, де мені, як адвокату, по закінченні справи забороняють копіювати відео, посилаючись на цю норму. Тобто я йду до суду, не маючи копії відео. А ось це відео зараз має вся країна! Закон це забороняє», – обурюється Олег Мицик.

Захисник Олександра Агашкова також звертає увагу на порушення механізму передачі інформації від оперативників до слідчих.

«Передача інформації від оперативного підрозділу до слідчого має відбуватися лише через прокурора. А тут… Іншими словами, в даному випадку потрібно ставити питання, яким законом дозволено керівнику прес-служби виготовляти компільовані ролики для оприлюднення на всю країну. Що це таке? Це – очевидне розголошення таємниці слідства. Де дозвіл слідчого і прокурора? А все інше – це деталі. Хай їх оцінюють в ході слідства», – підкреслив адвокат.

На запитання кореспондента Львівського порталу: «Як і наскільки оприлюднене відео вплине на хід слідства?», Олег Мицик відповів:

«Ніяк не вплине. Це є нічим іншим, як підготовкою громадської думки».

Захисник також апелює до статті 290 КПКУ.

«Ця стаття говорить про відкриття матеріалів справи в кінці справи. Якщо матеріали не відкрили (не надали), то їх не можна використати як докази. В деяких справах правоохоронці, керуючись цією нормою про заборону копіювання, йдуть на ризик, бо я – як адвокат – в суді скажу, що мені їх не відкрили. Тобто не дають копії, а тут – оприлюднюють на всю країну», – зауважив пан Мицик.

Детальніше про всі перипетії справи читайте у статті Львівського порталу: «Злочин чи підстава. Як на керівника «Супутника» повісили клеймо хабарника».

Після публікації цієї новини на фейсбук-сторінці Львівського порталу, речник СБУ Львівщини Олег Александров у коментарях до допису написав таке: «Коментар оприлюднений з дозволу слідчого НП, який веде досудове розслідування у кримінальному провадженні у відповідності до ст 222 КПК».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *