ОСТАННІ НОВИНИ

На реставрацію історичних пам’яток у Львові виділили 36 мільйонів

Юлія Шпак

|

Для збереження та відновлення історичних пам’яток щороку з міського бюджету виділяються значні кошти для проведення реставраційно-ремонтних робіт. Цього року з бюджету розвитку буде виділено 36 млн. грн. на ремонт на відновлення історичних об’єктів. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

 

«Кожного року, як тільки маємо сприятливі погодні умови, у нас розпочинається реставраційний сезон. Проводимо роботи з реставрації і ремонту сакральних споруд, фасадів і балконів будинків, дахів, вітражів, фонтанів, розробляємо проектно-кошторисну документацію для наступних об’єктів. Цього року з бюджету розвитку буде виділено управлінню охорони історичного середовища 36 млн. грн. на ремонт на відновлення історичних об’єктів. Намагатимемося в повному обсязі освоїти ці кошти та виконати весь об’єм робіт, який заплановано на цей рік», – повідомили в управлінні охорони історичного середовища ЛМР.

Зокрема у 2018 р. заплановано наступні роботи:

– Ремонтно-реставраційні роботи даху костелу св. Казимира на вул. М. Кривоноса, 1.

– Ремонтно-реставраційні роботи костелу Домініканців з келіями (костьол Домініканців з келіями) на пл. Музейній, 3.

– Реставраційно-ремонтні роботи храму Святої Трійці на вул. Тершаковців, 1-а.

– Ремонтно-реставраційні роботи фасадів будинку на вул. Підвальній, 9.

– Реставрація фасадів та даху будинку на вул. Т. Шевченка, 4.

– Ремонтно-реставраційні роботи фасаду будинку – пам’ятки архітектури на вул. В. Винниченка, 2.

– Реставрація та консервація руїн Високого Замку.

– Реставраційно-ремонті роботи даху та куполу будинку-пам’ятки архітектури на пл. А. Міцкевича, 6/7.

На замовлення управління розроблено проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт та реставрацію 35 балконів на 9 будинках міста. Ці роботи також заплановано виконати у 2018 р.

«Відповідно до рішення виконавчого комітету Львівської міської ради від 26.01.2018 р. № 78 «Про продовження реалізації програм проекту «Муніципальний розвиток і оновлення старої частини міста Львова» управління охорони історичного середовища визначено координатором, а ЛКП «Археологічно-архітектурна служба м. Львова» – замовником реалізації програм, започаткованих проектом «Муніципальний розвиток і оновлення старої частини міста Львова», а саме:

– програми співфінансування ремонтно-реставраційних робіт вікон і брам на об’єктах культурної спадщини;

– програми співфінансування ремонтно-реставраційних робіт балконів на об’єктах культурної спадщини;

– програми проведення практичних семінарів з підвищення кваліфікації майстрів-реставраторів.

Цього року маємо намір провести реставрацію історичних дверей і брам, у співфінансуванні з мешканцями, на 50 об’єктах», – повідомила Тетяна Балукова, директор ЛКП «Археологічно-архітектурна служба» .

Нагадаємо, у 2017 р. управлінням охорони історичного середовища освоїло 23,8 млн грн. для проведення таких робіт:

– Ремонтно-реставраційні роботи фасадів та даху пам’ятки архітектури XVII ст. – «Музей Пінзеля» у м. Львові (колишній костел сс. Кларисок). Роботи проводились з 2015 р. по 2017 р.

– Капітальний ремонт території пл. Митної. Роботи виконувались у 2016-2017 рр.

– Ремонтно-реставраційні роботи храму св. Миколая на вул. Б. Хмельницького, 28 (Миколаївська церква). Роботи розпочато у 2017 р., завершення робіт заплановано на 2018 р.

– Реставрація фасаду Львівського академічного театру ім. Леся Курбаса на вул. Леся Курбаса, 3. Роботи виконано у 2017 р.

– Реставраційно-ремонтні роботи церкви св. Параскеви П’ятниці (влаштування гідроізоляції церкви св. Параскеви П’ятниці (Парасківська церква) на вул. Б. Хмельницького, 77. Роботи розпочато у 2017 р., завершення робіт заплановано на 2018 р.

– Реставраційно-ремонтні роботи будівлі шпиталю ім. Митрополита Андрея Шептицького на вул. Є. Озаркевича, 4. Роботи розпочато у 2017 р., завершення робіт заплановано на 2018 р.

Також у 2017 році проведено реставрацію і капітальний ремонт 36 балконів на 12 житлових будинках міста. Розпочато реставрацію та капітальний ремонт 28 балконів головних фасадів на 6 житлових будинках, роботи будуть завершені у 2018 р.

У рамках спільного українсько-німецького проекту «Муніципальний розвиток та оновлення  старої частини міста Львова» Львівської міської ради та Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) у 2017 р. проведено реставрацію брами каплиці Боїмів, фасаду будинку на вул. Староєврейській, 36 та реставрацію балконів за адресами: вул. Дорошенка, 15, вул. Вірменська, 13.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *