ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові пропонують відмовитися від піскосуміші для посипання доріг. Петиція вже набрала більше півтисячі голосів

Дарина Смеречанська

|

У Львові зареєстрували петицію з вимогою відмовитися від піскосуміші для посипання доріг у зимовий період.

 

Як зазначають ініціатори, піскосуміш після танення снігу забруднює вуличну інфраструктуру, забруднює повітря, потрапляє в очі та легені мешканців. Окрім цього, забивається дощова каналізація, створюється додаткове навантаження на очисні споруди, чималі кошти йдуть на збір та вивезення залишків. Ще одним наслідком використання піскосуміші є те, що двірники найчастіше утилізують її в газони, що погіршує і без того поганий стан грунту: сіль неповоротно накопичується, пісок перешкоджає доступу води і повітря до коренів рослин.

На їхнє переконання, зимове утримання вулиць за допомогою розсипання тон суміші піску і солі 4:1 є застарілим методом зимового утримання вулиць навіть для України.

Відтак активісти пропонують альтернативу:
-На дорожньому покритті використовувати виключно чисту сіль, або знайти нешкідливі для взуття і лап тварин реагенти (таким чином діють в Києві);

– Пішохідній частині використовувати виключно механічні способи прибирання, а саме: механізоване прибирання де це можливо (таким чином виключно діють в Вінниці).

-Використання дрібних камінців (відсів граніту, базальту, тощо), що вмерзають в сніг і створюють надійне зчеплення з підошвами взуття. Перевірено в ряді країн ЄС на вулицях з дуже сильними ухилами. Існують випадки, коли це дрібний відсів не вивозять, а зберігають в лунках дерев. На відміну від піску, дрібні камінці покращують доступ води та повітря. Окрім всього відсів може використовуватися багаторазово та не створювати додаткового навантаження на сміттєзвалища.

-В якості тимчасового заходу пропонується виставляти пластикові контейнери для зберігання свіжої та збору відпрацьованої піскосуміші двірником з метою подальшої утилізації.

Додамо, що збір підписів за петицію розпочали 12 квітня. Наразі за неї проголосувало вже 501 особа з півтисячі необхідних.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *