ОСТАННІ НОВИНИ

Викрили терористів, які влаштували вибух на польському кладовищі та підпал автобуса у Львові

Орест Римик

|

СБУ затримала двох терористів, які причетні до вибуху на польському «Меморіалі Орлят»,  розташованому на території Личаківського кладовища та підпалу туристичного автобусу у Львові. Зловмисники курувалися спецслужбами із РФ.  Про це Львівському порталу повідомили в управлінні Служби безпеки України у Львівській області.

 

За даними відомства, російські спецслужби намагалися влаштувати штучні міжнаціональні конфлікти для дестабілізації ситуації в  державі та її дискредитації перед міжнародними партнерами. Проте СБ України встановила та затримала зловмисників, які організували і  здійснили 13 березня підрив гранати на польському «Меморіалі Орлят»  у Львові.

«Виконавці прибули до Львова з Києва спеціально для скоєння цього злочину. Оперативники задокументували, що зловмисники придбали за вісімсот доларів США автомобіль з іноземною реєстрацією, з якого й  кинули гранату у меморіал. «Цей транспортний засіб і став єдиною  зачіпкою, яка згодом допомогла нам розкрити злочин», ‒ повідомив на брифінгу заступник Голови СБУ Віктор Кононенко.

За його словами, зловмисники сподівались, що купуючи автомобіль без юридичного оформлення, вони захистять себе від  ідентифікації.

«Слідчим і оперативним працівникам довелось провести  велику і кропітку роботу, переглянути безліч відео з камер зовнішнього  спостереження для того, щоб відтворити маршрут та місця, які вони відвідували», ‒ підкреслив заступник Голови СБ України.

Під час  слідчо-оперативних дій виявилося, що цією групою готується нова провокація ‒ підпал у Львові автобуса з польською  реєстрацією. 23 березня 2018 року зловмисники вже здійснили підпал транспортного засобу, але ця подія не набула публічного резонансу, як замовляли російські куратори. Спецслужби РФ дали вказівку провести повторну акцію із обов’язковою відеофіксацією підпалу автобуса, яка вже повністю контролювалась СБ України.

«Ми імітували підпал автобуса та розклеювання відповідних провокаційних листівок. Звіт про виконання  завдання за допомогою електронних месенджерів було направлено замовнику, чим наші співробітники завершили цикл документування протиправної діяльності», ‒ зазначив Віктор Кононенко.

Після звіту виконавця співробітники спецслужби затримали у Києві двох зловмисників – мешканців столиці та Львова у рамках кримінального провадження, відкритого за ознаками «терористичного акту».

Під час  обшуків за місцем проживання підозрюваних правоохоронці вилучили  незареєстровану травматичну зброю та листівки ідентичні тим, що мали бути розклеєні у Львові. Двом фігурантам справи судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

«Цей злочин – чергова провокація,  інспірована для залякування населення, насамперед іноземних громадян, для створення ускладнень у відносинах нашої країни та Республіки Польща», ‒ впевнений Віктор Кононенко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *