ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні - Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Вероніка Рой

|

Сьогодні,24 березня, за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, у всьому світі відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Про це Львівському порталу повідомили у департаменті охорони здоров’я Львівської ОДА.

 

«Розшукуються: Лідери за світ вільний від туберкульозу» – таким є гасло цього дня у 2018 році.

Історія цієї пам’ятної дати започаткована 1993 року, коли рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я туберкульоз був визнаний глобальною надзвичайною ситуацією, а день відкриття німецьким лікарем і бактеріологом Робертом Кохом збудника туберкульозу (24 березня 1882 року) проголошений Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом.

Основними симптомами, що дозволяють запідозрити туберкульоз, є: кашель, підвищена (зокрема, субфебрильна) температура, нічна пітливість, погіршення самопочуття, втрата ваги без інших видимих причин. За умови виявлення цих ознак слід провестирентгенологічне обстеження або провести дворазове дослідження мокротиння.

На базі Львівського регіонального фтизіопульмонологічного клінічного лікувально-діагностичного центру функціонує лабораторія ІІІ рівня, яка є однією з кращих в Україні. Завдяки сучасному обладнанню діагноз туберкульозу можна встановити протягом 5 годин. Швидка лабораторна діагностика дає змогу значно скоротити тривалість лікування хворого.

Довідково: 

Як повідомив головний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з фтизіатрії Любомир Рак, за минулий рік в області було виявлено 1356 хворих на всі форми туберкульозу, з них на туберкульоз легень – 1163, і тільки 110 випадків позалегеневих форм туберкульозу. Смертність від туберкульозу у 2017 році зменшилась – 249 проти 257 осіб у 2016.

За даними головного позаштатного спеціаліста Департаменту з дитячої фтизіатрії Юлії Летц, на Львівщині минулого року у дітей віком 0-17 років було виявлено 49 випадків захворювання на туберкульоз, з них 33 випадки – у дітей діти віком  до 14 років та 16 випадків – у дітей віком 15-17 років.

Нагадаємо, що з 26 березня по 20 квітня 2018 року на Львівщині відбувається профілактична акція «Дні профілактики туберкульозу та хронічних захворювань органів дихання».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *