ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські депутати просять запровадити податок на поліетиленові пакети

Вероніка Рой

|

Депутати Львівської міської ради звернулися до Верховної ради України щодо необхідності встановлення податку на поліетиленові пакети та надання пропозицій торговими мережами обов’язкової альтернативи поліетиленовим пакетам. Про це повідомляє Інформаційний портал депутатів Львівської міської ради.

 

«Пластикові стакани, пакети, пляшки стали однією з найбільших екологічних проблем світу — вони розкладаються в землі десятки та сотні років. Цим наносять непоправної шкоди екосистемам, птахам, забруднюють моря та ліси. Тому проблема утилізації й заміни пластику гостро постала в цілому світі. Левову частку відходів, які спричинюють шкоду навколишньому природному середовищу та мають довгий термін розкладання, становлять поліетиленові пакети», – йдеться у повідомленні.

З метою зменшення генерування сміття та його впливу на навколишнє природне середовище пропонують внести до Податкового кодексу України та Закону України «Про держаний бюджет України» відповідні зміни та встановити податок на поліетиленові пакети (місцевий або загальнодержавний), напрацювати відповідний екологічний закон або внести зміни до Закону України «Про відходи» в частині виробництва, реалізації та використання поліетиленових пакетів, якими врегулювати питання реалізації та виконання даної пропозиції, визначити механізми забезпечення вказаних змін.

«У такий спосіб можна буде на законодавчому рівні обмежити використання поліетиленових пакетів за рахунок вартості та згенерувати екологічний фонд для створення об’єктів утилізації цих відходів. Це дасть можливість розвитку та запровадження альтернативних видів пакетів та упакувань, їх конкурентноспроможності на ринку попиту і пропозицій», – йдеться у зверненні.

Окрім того,депутати пропонують запровадити зобов’язання для торгових мереж, торгових об’єктів у вигляді пропозиції обов’язкової альтернативи поліетиленовим пакетам, наприклад у розмірі 30% від загальної кількості. До прикладу, це може бути пакет з паперу, картону, джуту, льону, еко-пакети, пакети зі швидким терміном розкладання і т.п.

Такі заходи та нововведення сприятимуть зменшенню попиту на поліетиленові пакети, тим самим зменшуючи їх генерування на сміттєзвалищах, а також підвищуватимуть рівень екологічної свідомості і культури громадян.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *