ОСТАННІ НОВИНИ

У Львівській опері можна побачити живописний шедевр «Парнас»

Андрій Котенський

|

Найцінніший живописний шедевр Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької – завіса «Парнас» пензля видатного польського художника Генріха Семирадського. Декоративна завіса представлена для огляду кожної неділі перед вечірньою виставою. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської опери.

 

Поруч зі своїми робочими колегами-завісами, протипожежною й антрактною, завіса «Парнас» є суто декоративною.

Як відомо Генріх Семирадський, проживаючи в Італії, малював її, на замовлення архітектора Зиґмунта Ґорґолевського, саме для львівського театру. Однак на відкриття нової споруди, призначеного на 4 жовтня 1900 р., вона не встигла, затримавшись на виставках у Римі й Варшаві.

Із монументальним полотном «Парнас» глядачі познайомилися 13 січня 1901 р. Відтоді унікальний твір талановитого художника захоплює красою, доповнюючи золотий інтер’єр залу.

На думку мистецтвознавців, «Парнас» Семирадського належить до десятки найважливіших монументальних живописних полотен Львова. Оскільки давня традиція знаменитих театрів дивувати глядачів куртинами авторства знаменитих художників тепер частково втрачена, Львівська Національна опера може похвалитися не тільки збереженням цієї традиції, а й тим, що нашу куртину творив великий майстер. На його шедевр прагнуть подивитися туристи з цілого світу.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *