ОСТАННІ НОВИНИ

Стало відомо, скільки коштує один кілометр відремонтованої дороги в Україні

Дарина Смеречанська

|

Середня вартість одного кілометра згідно із десятьма найбільшим дорожнім контрактами складає 12,23 млн грн. Про це повідомила директор Національного секретаріату CoST Ukraine Наталія Форсюк в колонці видання «Новое время».

 

«Отож, топ 10 найбільших контрактів сумарною вартістю 7,5 млрд грн. Середня  вартість 1  км  за контрактами становить 12,23 млн грн. При  цьому, 8 з 10 контрактів передбачають поточний середній ремонт і лише 2-капітальний. Нагадаємо, що ділянки після поточного середнього ремонту не здаються в експлуатацію, тому при здачі об’єкта не здійснюється архітектурно-будівельний контроль з боку держави. Замовник самостійно приймає роботи та забезпечує контроль якості без необхідності залучення сторонніх органів», – наголошує автор колонки.

На її переконання, порівнювати ціну за 1 км  не зовсім коректно, оскільки дороги мають різні  категорії і узагальнювати тут важко.

«Так, бачимо що поточний середній ремонт дороги Н-08 в Дніпропетровській області коштує значно дорожче порівняно з іншими – більше 28 млн грн за 1 км. Дорога тут категорії 1-б . Можливо, це одна  із причин такої високої вартості, яка була зменшена  пізніше, але не суттєво. Друга можлива причина – це те, що склад робіт наближений до капітального», – зазначає Наталія Форсюк.

Водночас вона зауважила, що вирішили відкинути цю закупівлю, як особливу, і порахувати середню вартість ремонту 1 км дороги без врахування цього договору.

Відтак, за її словами, середня вартість ремонту 1 км дороги згідно з 9 контрактами становить більше 11,24 млн грн, що майже дорівнює вартості  капітальних ремонтів територіальних доріг державного значення, які також увійшли в ТОП-10  контрактів і виконуються польською компанією DROG-BUD Spolka z ograniczona odpowiedzialnoscia.

Як повідомляв Львівський портал раніше, непрозорість проведення тендерів на виконання дорожніх робіт призводить до того, що державні кошти «розпилюють» між собою три монополісти, які фактично займаються перекачуванням мільярдів бюджетних грошей, а на їх рахунках «осідає» не менше 15% виграних тендерів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *