ОСТАННІ НОВИНИ

Лише третина депутатів Львівської міськради прозвітувала перед виборцями, – дослідження

Наталя Дуляба

|

18 із 64 депутатів Львівської міськради прозвітували перед своїми виборцями за виконану минулоріч роботу. Про це сьогодні, 21 березня, під час презентації результатів моніторингу діяльності міських депутатів у 2017 році повідомив аналітик Громадянської мережі ОПОРА Тарас Радь, передає кореспондент Львівського порталу.

 

«Найбільшою проблемою депутатів Львівської міської ради є належне звітування перед своїми виборцями. Бо якщо говорити про змістовність, дотримання часових рамок і публічність їхнього звіту, то із цим виникають проблеми», – розповів Тарас Радь.

Експерти заявили, що досліджували, перш за все, наявність самого тексту звіту або хоча б оголошення про його проведення на Інформаційному порталі депутатів Львівської міськради, оскільки на ньому є спеціальний розділ. Також до уваги брали ЗМІ та партійні сайти.

«Тексти своїх звітів на цьому порталі оприлюднили 18 депутатів. Але не всі вони за змістом відповідають вимогам законодавства. У законодавстві чітко прописано, що у своїх звітах депутати повинні дотримуватися п’яти критеріїв: прозвітувати про діяльність в раді, які рішення приймалися, про участь депутата у прийнятті цих рішень, окремо про роботу в окрузі та роботу з виборцями. Натомість зазвичай депутати у своїх звітах концентрують увагу лише в межах свого округу, дехто перераховує, які подавав запити. Але не вказує самого результату подання цих запитів», – зазначила юристка Громадянської мережі ОПОРА у Львові Наталія Матківська.

Водночас вона підкреслила, що в ході дослідження вдалося встановити, що деякі депутати Львівської міської ради звітують перед своїми виборцями у нетрадиційних місцях:

«Деякі фракції відповіли нам, що звітування депутатів відбувається під час прийому виборців, однак це не можна назвати повноцінним звітуванням, бо на прийом можуть прийти п’ятеро людей, а вони не можуть узагальнювати всіх виборців. Також хтось (із депутатів, – ред.) говорив про те, що звітується у церкві, чи їдучи додому в маршрутці, чи в лікарні під час прийому», – додала Наталія Матківська.

Під час презентації моніторингу були присутні і депутати Львівської міської ради, які зауважували, що те, яким чином проводити свої звіти перед виборцями, є їхнім особистим вибором. Але погодилися з аналітиками, що їм варто знайти найоптимальнішу форму звітування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *