ОСТАННІ НОВИНИ

Богдан Гой: «Під обгорткою Музею археології у Пороховій вежі можуть ховати намір облаштування ресторану»

Соломія Головіна

|

Голова Львівської обласної організації Національної спілки архітекторів України Богдан Гой про можливе виселення Будинку архітектора із Порохової вежі та про те, що на будівлю вже мітять оком ресторатори:

«Спілка архітекторів фактично з 50-х років опікується цією будівлею і, фактично, власними коштами відновила її зі залишків стін Порохової вежі під Будинок архітектора. Із здобуттям незалежності, коли постало питання про надання права власності чи в безоплатне безстрокове користування, то вибрали саме другий варіант. Хоча Верховна Рада передбачала передачу майна творчих спілок у власність, але, оскільки це пам’ятка архітектури державного значення, вона залишилася лише в користуванні Спілки архітекторів, але з формулюванням безстроковості та безоплатності. Спілка фактично самотужки робила цей Будинок архітектора, але так, як це все проводилося через відділ архітектури та будівництва виконкому облради, то в 2009 році ЛОР оформила право власності на будівлю Порохової вежі. І це стало підставою того, що на правах власника, вона стала диктувати умови співпраці.

Ми наполягаємо на тому, що все-таки треба враховувати, що цей будинок робився коштами і силами Спілки архітекторів, в той час як ця ж облрада за часів незалежності ніколи не витрачала кошти на цю будівлю.

Відповідно, нещодавно відбулася робоча зустріч із заступниками голови ЛОР. Ми домовилися, що на завтрашній сесії це питання не розглядатиметься з таким формулюванням, а натомість розпочинаємо діалог в контексті перетворення Порохової вежі в архітектурно-мистецький центр. Вже розробили і презентували. Зараз сподіваємося, що будуть прийняті якісь конструктивні рішення, щоби Спілка і ЛОР не воювали один з одним, а спільними зусиллями дійсно зробили якісний, потрібний об’єкт для міста, області, країни.

На сьогоднішній день питання щодо примусового позбавлення права користування зняте з обговорення. Про виселення взагалі не йде мова, але, якщо ми хочемо залишитися, повинні взяти в оренду це приміщення. Однак оренда не може бути безстроковою та безоплатною, навіть, якщо вона пільгова, ми повинні робити це на якихось взаємовигідних умовах.

Є дуже багато конкретних мережевих структур, що мають заклади громадського харчування, які б дуже хотіли розмістити в Пороховій вежі якийсь туристичний ресторан. Ми, звісно, не проти ресторану, але, розуміємо, якщо прийде якась комерційна структура, ми не зможемо нормально співіснувати в одній будівлі. Якщо це не буде під контролем Спілки архітекторів, то, фактично, це буде першим кроком до її виселення. І коли це бажання завертають в обгортку Музею археології чи Музею книги, то в нас є підозра, і вона не безпідставна, що насправді у такий спосіб просто хочуть зробити те, що сталося, коли Музей археології хотіли розмістити в міському «Арсеналі». Там були вже зроблені приміщення, а потім його просто здали Холдингу емоцій «!FEST» і зробили «Реберню».

Додамо, що на сайті Львівської обласної ради з’явився проект рішення, яким передбачається припинення права користування Львівською обласною організацією Національної спілки архітекторів України будівлею Порохової вежі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *