ОСТАННІ НОВИНИ

«Європа без бар'єрів» стурбована корупцією на кордоні та провалом фінансування з ЄС

Омелян Шевчук

|

Громадська організація «Європи без бар’єрів» глибоко занепокоєна ситуацією з закриттям проектів модернізації пунктів прикордонного контролю на кордонах України у рамках програм прикордонного співробітництва з чотирма державами ЄС, адже проблема черг, контрабанди та незручності під час перетину кордону нікуди не зникли. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ГО «Європи без бар’єрів».

 

Як відомо, 20 лютого сторона ЄС, яка переважно фінансувала проекти модернізації, повідомила ЗМІ про їх закриття через критичну затримку з реалізацією. Шість проектів, що охоплювали роботи на пунктах пропуску Устилуг, Рава-Руська, Краківець, Шегині, Ягодин, Лужанка, Красноїльськ, Дяківці та ін., має бути закрито, а невикористані кошти – повернуто.

Фахівці обурені, бо Україна фактично провалила проект модернізації кордону, маючи для цього всі необхідні ресурси і кошти ЄС. Відтак органи влади зазнали серйозних репутаційних втрат, а громадяни втратили перспективу швидше і зручніше перетинати кордони.

«Дані проекти, деякі з яких були започатковані ще в 2007 році, були спрямовані на спрощення та пришвидшення перетину кордону для громадян України та інших держав, створення механізму передачі знань та кращих практик ЄС, підвищення ефективності роботи митних і  прикордонних підрозділів, і передбачали будівельні роботи, закупівлю обладнання, проведення тренінгів і навчань для українського персоналу. Логіка європейської інтеграції та відповідні зобов’язання України якраз і передбачають розбудову прикордонної інфраструктури, реалізацію Концепції інтегрованого управління кордонами, розвиток транскордонного співробітництва з сусідами, спрощення перетину кордону, але чомусь це все виявилось непотрібним тим, хто відповідав за втілення проектів модернізації, маючи для цього всі необхідні ресурси.

Ми вважаємо, що в даній ситуації українські органи влади, і зокрема Державна фіскальна служба України, яка відповідала за реалізацію проектів, продемонстрували щонайменше некомпетентність і нездатність оперувати інфраструктурними проектами, через що Україна та її органи влади зазнали серйозних репутаційних втрат, а громадяни України, зокрема підприємці, втратили перспективу швидше і зручніше перетинати кордони, важливу як з точки зору економіки, так і з точки зору людської гідності», – йдеться у повідомленні.

Водночас «Європи без бар’єрів» закликає провести належне публічне розслідування і притягнути винних до відповідальності, адже контрабанди та незручності під час перетину кордону нікуди не зникли.

«У зв’язку з цим ми закликаємо провести незалежне, об’єктивне і публічне розслідування, яке би встановило причини, що призвели до наявної ситуації, та відповідальних за це осіб. Закликаємо Президента Україна, Прем’єр-міністра, уряд і Верховну Раду вжити всіх зусиль, аби нейтралізувати негативні репутаційні та фінансові наслідки втрати фінансування ЄС. Також ми вважаємо, що проблема черг, контрабанди та незручності під час перетину кордону нікуди не зникли, і після скандалу з втратою фінансування ЄС та в умовах зростання попиту на закордонні подорожі завершити модернізацію пунктів пропуску на західному кордоні є справою честі для органів влади України, незалежно від наявності цільових коштів ЄС», – йдеться у заяві.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *