ОСТАННІ НОВИНИ

Минулого року у Львові 42 людини захворіли на гепатит А: як вберегтися?

Юлія Шпак

|

Торік у Львові на гострі кишкові інфекції захворіло майже 3,6 тисяч осіб, на вірусний гепатит «А» – 42 особи. Про те, як вберегтися від цих хвороб повідомляє Львівський міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», передає прес-служба ЛМР.

 

«Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – велика група захворювань, що перебігає з ознаками інтоксикації і ураженням шлунково-кишкового тракту. Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи патогенних бактерій (в т.ч. сальмонели), умовно-патогенні мікроорганізми ( в т.ч. стафілококи, віруси, ротавіруси, ентеровіруси  віруси гепатиту А та ін.),  На сьогодні кишкові інфекції залишаються однією з найактуальніших проблем. Найбільш сприйнятливими до гострих кишкових інфекцій є діти. Пояснюється це тим, що у дітей, на відміну від дорослих, слина та шлунковий сік мають слабкі бактерицидні властивості. І при потраплянні збудника кишкових інфекцій в ротову порожнину (саме таким шляхом найчастіше відбувається зараження), вони легко проникають до кишківника.

Протягом 2017 року  на гострі кишкові інфекції захворіло 3590 львів’ян, (інтенсивний показник – 465,3 на 100 тис. населення), що на 13,6% більше, ніж у минулому році (3161 вип., інтенсивний показник – 420,8 на 100 тис). Захворюваність вірусним гепатитом «А» зросла на 8 випадків (23,5%) в порівнянні з аналогічним періодом минулого року та становить 42 випадки (інтенсивний показник – 5,4 на 100тис.населення)», – розповідають у Львівському міському відділі ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Враховуючи спільність механізму передачі  гострих кишкових інфекцій та вірусного гепатиту «А», рекомендують такі профілактичні заходи:

  1. Купуйте харчові продукти тільки в перевірених торгових закладах при наявності документів, які засвідчують якість та безпеку.
  2. Готуйте  їжу, особливо тваринного походження, дотримуючись правил термічної обробки.
  3. Споживайте приготовлену їжу протягом 2-х годин. Залишки їжі зберігайте на холоді.
  4. Ретельно  дотримуйтесь термінів зберігання  харчових  продуктів та рекомендованих  температур.
  5. Приготовану заздалегідь їжу підігрівайте до температури не нижче 100°, забезпечуючи рівномірне прогрівання страви.
  6. Уникайте  контакту при зберіганні  сирих та готових харчових продуктів,  при приготуванні страв  користуйтесь окремими кухонними ножами, розробними дошками та посудом.
  7. Мийте руки якомога частіше, після кожного повернення додому, відвідування туалету, догляду за хворими, перед кожним прийомом їжі.
  8. Ретельно мийте гарячою водою всі поверхні і кухонні приладдя, що використовуються для приготування їжі.
  9. Зберігайте  їжу захищеною від комах, гризунів та інших  тварин. Утримуйте житло вільним від гризунів та побутових комах.
  10. Споживайте тільки кип’ячену воду.
  11. Під час відпочинку на природі використовуйте  тільки бутильовану воду.
  12. Не купайтеся у відкритих водоймах, які не мають дозволів відповідних  служб.
  13. Фрукти та овочі перед споживанням ретельно мийте.
  14. Своєчасно видаляйте з дому побутове сміття, збирайте його в ємності, недоступні для дітей, домашніх тварин, гризунів, комах.

У випадку виявлення перших ознак захворювання, необхідно терміново звернутись за медичною допомогою до лікувального закладу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *