ОСТАННІ НОВИНИ

У Польщі буде встановлено пам’ятник українському священику

Омелян Шевчук

|

Пам’ятник  блаженному священномученику Омелянові Ковчу, якого ще називають «парохом  Майданека» повстане на проспекті Мучеників Майданека поруч з Музеєм концтабору Майданек у польському місті Люблін. На це одноголосно дала згоду Рада міста під час сесійного засідання у четвер 22 лютого 2018 року. Про це Львівському порталу повідомили у Комітеті із вшанування пам’яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча.

 

У засіданні Ради також взяли участь Генеральний консул України в Любліні Василь Павлюк, голова Комітету із вшанування пам’яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча Іван Васюник, отець-митрат УГКЦ в Любліні Стефан Батрух, автори проекту: скульптор Олександр Дяченко та архітектор Марта Дяченко, виконавчий секретар комітету з питань будівництва пам’ятника Орест Чебеняк.

«Сьогоднішнє рішення Ради міста є важливим символічним жестом, значення якого виходить далеко поза межі Любліна. Будівництво пам’ятника отцю Ковчу – це й знак вшанування пам’яті усіх жертв нацизму та важливий крок для об’єднання зусиль українського та польського народів проти новітньої загрози для Європи і світу, яку несе сучасний кремлівський авторитарний шовінізм», – наголосив Голова Комітету із вшанування пам’яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча Іван Васюник.

В резолюції сесії сказано, що постать отця Ковча є «символом поєднання та примирення людей». Омелян Ковч був українським греко-католицьким священиком, що загинув в 1944 році у концтаборі Майданек у віці 60 років.

«Рішення Ради демонструє, що навіть у складних ситуаціях взаємних стосунків можна знайти порозуміння, а особа блаженного Омеляна Ковча є для цього добрим символом», – зазначив отець-митрат Стефан Батрух.

«Перебуваючи у нацистському концтаборі Майданек о. Омелян Ковч зберіг дух самопожертви, щоденно провадячи священиче служіння для ув’язнених», – вказується в проекті резолюції, яку підготував Департамент архітектури і будівництва міста Любліна.

В дозволі на будівництво пам’ятника, визначено не лише місце розташування, але й скульптурне та архітектурне вирішення. Зокрема на постаменті будуть слова отця Омеляна з його листа з Майданека у 1944 році:

«Тут ми всі рівні: поляки, євреї, українці, росіяни, латиші та естонці. Я єдиний священик серед них. Я навіть не можу собі уявити, як вони будуть тут без мене. Тут я бачу Бога, який є однаковим для всіх нас, незалежно від наших релігійних відмінностей. Можливо, наші церкви різні, але один і той же Великий і Всемогутній Бог веде нас усіх. Коли я молюся, кожен теж молиться… Вони вмирають по-різному, і я допомагаю їм пройти цей маленький місточок до вічності». Напис буде трьома мовами: українською, польською і на івриті.

Нагадаємо, що 9 березня 2016 року відбувся візит Отця та Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнійшого Святослава (Шевчука) та Івана Васюника, Голови Комітету із вшанування пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча, під час якого були досягнуті домовленості з владою Любліна щодо початку процесу підготовки та будівництва пам’ятника.

Кошти на пам’ятник планується отримати від пожертв приватних осіб та організацій.

Доброчинців, які готові підтримати будівництво пам’ятника отцю Омеляну Ковчу, можуть звертатись: електронна пошта – [email protected], тел. моб. +380 98 150 67 00.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *