ОСТАННІ НОВИНИ

Охочих вступити до НАТО стало у півтора рази більше – опитування

Омелян Шевчук

|

Більше половини українців підтримують вступ країни до Європейського Союзу, 43% проти 34% – за приєднання до НАТО. Такі результати дало опитування соціологічної групи «Рейтинг».

 

Згідно з ними, проєвропейський вектор є домінуючим практично в усіх регіонах країни за винятком Одещини, Харківщини та Донбасу.

Загалом вступ до ЄС підтримали б у разі проведення референдуму 52% опитаних, проти цієї ініціативи – 27%, не змогли визначитися або ж не брали участь у голосуванні – 20%.

Опитування показало, що за останні три роки кількість прихильників вступу до НАТО зросла у півтора рази. 43% підтримують вступ до Альянсу, 34% – проти цього. Ще майже чверть або ж не визначилися, або ж не приймали б участі у референдумі у разі його проведення.

На відміну від євроінтеграції підтримка вступу до НАТО є нижчою на півдні та сході України. У віковому розрізі найбільше противників НАТО серед найстарших респондентів.

Дослідники дійшли висновку, що прозахідний та проукраїнський вектори є сьогодні однозначно домінуючими в суспільстві. Так, не менше половини опитаних відповіли, що хочуть, щоб їхні діти жили в Україні, ще третина обрали б для місця їхнього життя Європейський Союз, 7% – США, і лише 2% – Росію. Ця тенденція притаманна з невеликими відмінностями для мешканців усіх областей України.

Опитування проводилося 12-28 грудня 2017 року серед населення України від 18 років. Опитано методом особистого інтерв’ю 30 тисяч респондентів (по 1200 у кожному регіоні).

Помилка репрезентативності дослідження не більше 0,6%.

Група «Рейтинг» не повідомляє, чи враховує дослідження погляди окупованих територій Донбасу та незаконно анексованого Росією Криму.

Українська правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *