ОСТАННІ НОВИНИ

Реставрувати храм Марії Сніжної у Львові цього року не будуть

Катерина Родак

|

Цього року за  840 тисяч гривень буде виготовлено проектно-кошторисну документацію для реставраційно-ремонтних робіт шести сакральних споруд Львова. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Зокрема, передбачено 100 тис. грн для виготовлення проектно-кошторисної документацію на ремонт колишніх келій костелу Францисканок (вул. М. Лисенка, 45); 100 тис. грн передбачено на виготовлення ПКД на ремонт костелу св. Миколая (вул. Грушевського, 2); 340 тис. передбачено на ПКД ремонту фасадів храму св. Петра і Павла (вул. Театральна, 11); 100 тис. грн передбачено на ПКД на ремонт Успенської церкви (вул. Руська, 7); 100 тис. грн передбачено на ПКД на ремонт церкви св. Іллі (вул. Дорога Кривчицька, 113).

 

Також 100 тис. грн передбачено на виготовлення проектно-кошторисної документації на ремонтно-реставраційні роботи пам’ятки архітектури церкви Матері Божої Неустанної Помочі (Марії Сніжної). Як уточнила начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, цього року капітально відремонтують сходи на пл. Князя Ярослава Осмомисла, які ведуть до церкви Матері Божої Неустанної Помочі (Марії Сніжної).

«Минулого року в нас було передбачено виготовити проектно-кошторисну документацію на ремонтно-реставраційні роботи церкви Марії Сніжної. Однак ми не могли розпочати проектування, бо зрозуміли, що там є проблема зі сходами, які ведуть до храму. І їх потрібно ремонтувати першочергово.

Тому перше, що ми починаємо роботи цього року – це капітальний ремонт сходів. У 2017 році була зроблена проектно-кошторисна документація на капітальний ремонт сходів. Зараз, як тільки зійде сніг і буде можливість, будемо розпочинати ці роботи. Сподіваємося з березня їх розпочати. Виконавець робіт вже визначений. Однак буде перераховано кошторис робіт, бо змінилася мінімальна заробітна плата. На капітальний ремонт сходів нам виділили 200 тис. грн»,  -розповіла Лілія Онищенко.

ЗА її словами, сам храм має вертикальні тріщини, конструктивні і дуже складні.

«Минулого року ми зробили геологію ґрунтів, дослідження усіх комунікацій і побачили, що там іде колектор. Відповідно зрозуміли, що фактично через те, що там є погане водовідведення, почав відходити притвор церкви і з’явилася тріщина.

Тому, якщо цього року виготовимо ПКД на ремонт церкви і відремонтуємо сходи, то це буде зроблена велика робота, щоб наступного року розпочати ремонт храму», – розповіла Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР.

Додамо, що перші письмові згадки про львівський храм Марії Сніжної датуються 1344 роком.

Фото: Україна-Інкогніта

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *