ОСТАННІ НОВИНИ

Всі політв’язні, які перебувають у російських тюрмах, скидають по 20 кг ваги, – батько бранця Кремля

Соломія Головіна

|

Кожен день українських політв’язнів, проведений за ґратами російських тюрем, може бути останнім. Про це сьогодні, 14 лютого, під час зустрічі у Львові заявив  координатор ГО «Об’єднання родичів бранців Кремля» Ігор Гриб, передає кореспондент Львівського порталу.

 

За його словами, станом на сьогодні в Росії є 66 українських політв’язнів. Їм «шиють» тероризм, диверсійні дії та шпіонаж.

«Чисельність бранців росте. І, з огляду на ту тенденцію, яка є сьогодні, на жаль, ця кількість буде збільшуватися й далі…», – наголосив Ігор Гриб.

Багато посадовців, за його словами, не розуміють, в чому полягає різниця між заручниками ОРДЛО і політв’язнями.

«Вони думають, що це одне і теж. Нерозуміння цього процесу приводить до того, що люди думають, мовляв, є «мінський майданчик» і там про все домовляються і відбувається обмін. Але там нема розмов про наших бранців, ніде нема…

Ірина Геращенко є вповноваженою Президента зі звільнення громадян, які  є в ОРДЛО, а от щодо нашої ситуації, то тут нема ні людини, ні інституції, яка б цим займалася. Ми, родичі політв’язнів, вже неодноразово зверталися до Президента, щоби було створено інститут з питань звільнення політбранців Кремля. Бо кожен день, проведений там з ґратами, може бути останнім…», – зазначив Ігор Гриб.

Також він розповів про те, як триває справа із його сином Павлом Грибом,  який 24 серпня 2017 року поїхав до Гомеля (Білорусь) на зустріч зі знайомою і був викрадений співробітниками ФСБ Росії. Два тижні про точне місце перебування українця не було відомо. 7 вересня Генеральне консульство України в Ростові-на-Дону отримало повідомлення від ФСБ Росії про тримання Гриба в СІЗО Краснодара. Українця обвинувачують у підготовці теракту в одній зі шкіл Сочі.

«Йде досудове слідство. Коли воно завершиться, знає лише російська сторона. Останнім часом на Павла дуже посилився психологічний тиск… Коли адвокат була у нього, то він дуже скаржився на стан здоров’я. Він є інвалідом з дитинства і все життя приймав підтримуючі курси ліків. Попавши туди за ґрати, не дивлячись на те, що ми дали всю необхідну інформацію російській стороні, вони це все проігнорували. Провели своє так зване обстеження. Ми отримали його, і наші лікарі дали заключення, що воно є поверховим і не відповідає дійсності. На жаль, та хвороба, яка є у нього прогресує, в будь-який момент може відкритися внутрішня кровотеча. Це може призвести до фатальних наслідків, бо відповідних лікарів у Краснодарі нема», – розповів батько політв’язня.

Також він зазначив, що через тюремне харчування українські політбранці скидають по 20 кг ваги.

«Хотіли відправити сину продуктову передачу із шоколадом, сиром, нежирною ковбасою, однак нам сказали, що він отримує дієтичне харчування. Передачу завернули…Я не знаю, що він там їсть…Наші громадяни, які сидять там по тюрмах, всі худнуть, всі скидають по 20 кілограм…І кажуть, якщо не буде підтримки, «підігріву» з волі, то вижити там неможливо. Дозволяється, правда, класти на рахунок засудженого чи тих, що перебувають під слідством певну суму коштів, за них він може щось купити собі в кіоску, який там є на території».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *