ОСТАННІ НОВИНИ

За вихідні дні у Львові 8 людей отруїлися чадним газом

Омелян Шевчук

|

За суботу-неділю у Львові трапилось 5 випадків отруєння чадним газом, внаслідок яких постраждали 8 людей. Загалом з початку 2018 року в місті сталось 17 випадків отруєння чадним газом, внаслідок яких постраждали 37 людей, 17 з яких – діти. На жаль, є й один смертельний випадок. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ЛМР.

 

Так, 10 лютого о 14.55 год. в новобудові на вул. Довбуша, 7 (Галицький район, ЛКП «Старий Львів», двоконтурний газовий котел) отруїлися, ймовірно, чадним газом  мешканці квартири (сім’я), яких у стані середньої важкості госпіталізовано у лікувальні заклади м. Львова. Після обстеження карбоксигемоглобін (22%) виявлено лише в чоловіка, 1977 року народження. Причини  події встановлюють.

11 лютого о 17.21 у квартирі на вул. Личаківській, 69 (Личаківський район, ЛКП «Господар») отруїлася чадним газом жінка, 1977 року народження, яка була  госпіталізована в стані середнього ступеня важкості (23% карб оксигемоглобіну) в обласну клінічну лікарню. Працівники ПАТ «Львівгаз» виїжджали на місце події і перекрили подачу газу в квартиру. Причини події встановлюють.

11 лютого о 17.40 у квартирі на вул. Лукаша, 4б (Франківський район, ЛКП «Вулецьке») отруїлися чадним газом: жінка, 1984 року народження, яку в стані середнього ступеня важкості (8% карбоксигемоглобіну) госпіталізовано в обласну клінічну лікарню;  чоловік, 1982 року народження, якого в стані середнього ступеня важкості (8% карбоксигемоглобіну) госпіталізовано в обласну клінічну лікарню. Працівники ПАТ «Львівгаз» виїжджали на місце події і перекрили подачу газу в квартиру. Причини події встановлюють.

11 лютого о 19.12 в орендованій квартирі на пр. Чорновола, 27 (Галицький район, ЛКП «Центральне») отруїлися чадним газом мешканці м. Новотроїцьк, Херсонської області. Зокрема, чоловік, 1981 року народження, в стані середнього ступеня важкості (18% карбоксигемоглобіну) госпіталізований в обласну клінічну лікарню; жінка, 1981 року народження, в стані середнього ступеня важкості (12% карб оксигемоглобіну) госпіталізована в обласну клінічну лікарню; хлопчик, 2006 року народження, в стані середнього ступеня важкості (2% карб оксигемоглобіну) госпіталізований в обласну дитячу лікарню «Охматдит». Працівники ПАТ «Львівгаз» виїжджали на місце події і перекрили подачу газу в квартиру. Причини події встановлюють.

11 лютого о 22.34 у квартирі на вул. Лисенка, 6 (Галицький район, ЛКП «Старий Львів») отруїлася чадним газом молода жінка, 1992 року народження, яку в стані середнього ступеня важкості (12% карбоксигемоглобіну) госпіталізовано в обласну клінічну лікарню. Працівники ПАТ «Львівгаз» виїжджали на місце події і перекрили подачу газу в квартиру. Причини події встановлюють.

У департаменті із питань надзвичайних ситуацій нагадують, що коли посилюються пориви вітру і трапляються перепади тиску у повітрі, порушується тяга у димових та вентиляційних каналах, що значно ускладнює роботу газового та пічного опалення. Основними ж причинами отруєння чадним газом є недбале ставлення до газових приладів, неуважність, герметичність вікон, вхідних дверей і відсутність при цьому провітрювачів, недотримання елементарних правил безпеки.

Використовуючи для опалення газові прилади слід памятати:

– під час сильного вітру не рекомендується користуватися газовими опалювальними приладами та колонками, які мають відвід продуктів згоряння в димоходи, оскільки є загроза виникнення зворотної тяги, при цьому продукти згоряння попадають у приміщення;

– у період різких похолодань власники житлових будинків повинні проводити огляд оголовків димоходів і вживати заходи щодо запобігання їх обмерзання та закупорювання димоходів;

– не використовувати для обігріву приміщень несертифіковані та саморобні нагрівальні прилади, газові кухонні плити;

– не закривати вентиляційні решітки і не заклеювати кватирки в приміщенні, де встановлені газові прилади;

– перед запалюванням газового приладу слід привідкрити вікно чи кватирку і перевірити, чи провітрювач, який встановлений у пластиковій рамі, є відкритий і допускає повітря у приміщення, опісля – перевірити наявність тяги у вентиляційному димовому каналі і лише після цього запалювати газовий прилад. Якщо немає тяги – слід викликати газову службу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *