ОСТАННІ НОВИНИ

Трагічні події 18 лютого 2014 року реконструювали у відео

Омелян Шевчук

|

Активісти «Jus Talionis Reconstruction Lab» зробили відеореконструкцію подій 18 лютого 2014 року, зокрема підготовки до вечірнього штурму Майдану. Епізод “Лабети” охоплює часовий проміжок із 15:39 до 17:26, а епізод “Перевісище” – час від 17:26 до 19:39.

Учасники «Jus Talionis Reconstruction Lab» зазначають, що з 12:30 до 13:00 загинув технічний працівник офісу «Партії регіонів» Захаров: отруївся чадним газом при підпалі. Далі до 15:00 під “правоохоронці та “тітушки” вбили чи завдали смертельних поранень 6-м майданівцям.

До 15:39 ходу мітингувальників відтіснили до перехрестя Шовковичної та Інститутської, повністю зачистивши Маріїнський парк, Кріпосний провулок та частково Інститутську. Вже о 15:46 силовики пішли у наступ Інститутською – люди тікали до Майдану. Багатьох тоді побили, внаслідок чого двоє загинули від травм, а один – від серцевої недостатності.

З 15:50 до 16:30 в Києві зупинили рух метро. Через тисняву біля барикади кількість травмованих і загиблих мітингувлаьників зросла.

Натомість силовики почали палити намети вище готелю “Україна” та трощити автомобілі, припарковані біля “Кінопалацу”, зазначають активісти.

О 16:24-16:28 силовики зайняли майданчик перед Жовтневим палацом. Зайнявши сам палац, вивели з ладу систему відеонагляду і знищили відео. О 16:28-16:32 вони просунулись до барикади під мостом, зайняли міст і верхній рівень ТЦ “Глобус”. Звідти силовики стріляли з помпових рушниць, кидали каміння, а також підпалили намети біля стели Незалежності.

Паралельно з цим прорвали барикади на перехресті Грушевського та Петрівської алеї.

Близько 16:20-16:25 було смертельно поранено двох правоохоронців, проте “немає підтвердження тому, що вогонь по правоохоронцях відкрили саме мітингувальники”, зазначають дослідники. Тих, хто стріляв у правоохоронців, не ідентифікували.

Дослідники зазначають, що на Шовковичній і Липській, у Кріпосному провулку та Маріїнському парку не було вбито жодного правоохоронця. А поблизу Майдану ввечері 18-го та у ніч на 19 лютого було вбито 9 правоохоронців.

У «Jus Talionis Reconstruction Lab» припускають, що серед “майданівців” могли затесатися агенти правоохоронних органів. Після вбивств правоохоронців МВС та СБУ отримали підставу для “антитерористичної операції” проти Майдану.

Станом на 17:30 співвідношення вбитих за увесь час протестних акцій мітингувальників і силовиків становило 15 до 4-х (спочатку 15 майданівців – і вже після них 4 правоохоронці).

За даними активістів ініціативи, до спецоперації проти протестувальників залучали: частини Внутрішніх військ МВС; “Беркут”; штурмові спецпідрозділи СБУ та МВС (у тому числі “Альфа”, “Омега”, “спецрота Садовника”), Департамент карного розшуку; Управління з боротьби з оргзлочинністю; УДО; Державтоінспекцію, сотні “тітушок” тощо.

Із засобів залучили три БТР, не менше трьох водометів та автомобілі силових структур.

З 17:30 силовики почали розчищати Хрещатиком (для вільного проїзду БТР-ів згодом). До 18:51 силовики неподалік від барикад розгорнули штаб підготовки до штурму.

Тим часом із Маріїнського парку спустилися група “тітушок”.

З 19:27 силовики намагалися прибрати розмежувальну сітку лінії протистояння для подальшої атаки БТР, застосували вантажівку. З 19:40 перехрестя вздовж Володимирської займали ДАІ-шники та “тітушки”, щоб завадити втечі мітингувальників.

«Jus Talionis Reconstruction Lab» зазначає, що частину відео після подій 18-20 лютого знищили. Зникли записи із камер підрозділів Державної служби охорони на Інститутській, 7 (Клуб КМУ), Інститутській, 8 (комітет ВРУ), Садовій, 3а (комітет ВРУ), Липській 3 (комітет ВРУ). Також вирізано фрагменти з записів банку “Аркада” на Ольгинській, 3.

Українська правда

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *