ОСТАННІ НОВИНИ

Більша частина «санкційних» компаній очільників «ДНР» та «ЛНР» досі працюють

Омелян Шевчук

|

У новий санкційний список, що наприкінці січня оприлюднило казначейство США, потрапили 32 українські компанії. Аналітики YouControl дослідили, що 20 з них досі працюють та 12 перебувають у стані припинення. Найпоширеніші сфери, в яких працюють компанії, це паливно-енергетична та медіа. Їхні засновники займають або займали ключові посади у так званих представництвах «ДНР» та «ЛНР». Про це львівському порталу повідомили у прес-службі YouControl.

 

26 січня Держдеп США оприлюднив чергові санкційні списки, в котрі потрапили 32 українські компанії «через конфлікт в Україні та російську окупацію в Криму». Також у санкційний список потрапили українці та іноземці й іноземні юридичні особи, що не ведуть господарської діяльності в Україні, але на які накладені санкції у зв’язку з співпрацею з окупаціним режимом в Криму чи «ДНР/ЛНР».

Усі учасники отримали таке обмеження: «Всі активи організацій/фізичних осіб в межах США заблоковані, а юридичним і фізичним особам з США заборонено вести з ними будьякі справи».

В ході дослідження з’ясувалось, що більша частина компаній, які опинились під санкціями, знаходиться в зоні АТО та не перебуває в стані припинення. А отже, вони здійснюють діяльність та мають платити податки в український бюджет. І з цим є певні проблеми: вісім компаній з санкційного списку мають податковий борг, який у сумі складає 1 млн 644 тис. грн. Всі вони не перебувають в стані припинення.

Хто є засновниками компаній під санкціями?

Засновники усіх цих компаній ‒ особи, причетні до окупаційної влади так званих “ДНР” та “ЛНР”. Також серед них опинилась вже закрита компанія, заснована ТОВ “Силові машини ‒ Україна” з Росії.

Одразу в 11 компаніях з санкційного списку фігурує Олександр Тимофєєв, так званий “міністр доходів та зборів ДНР”. Шість з його компаній досі ведуть діяльність. Він володіє аграрними підприємствами, що входять у групу компаній “Екопрод”, потужної агропомислової групи Донбасу. Також йому належать медійні активи Донбасу, компанії з охоронного, ресторанного бізнесу, оптової торгівлі.

Олена Радомська “міністр юстиції ДНР” заснувала три компанії, що потрапили в список Держдепу. Вони активні, надають правові послуги.

Засновником чотирьох компаній, котрі потрапили під санкції, є Ігор Антипов, “замміністр інформації ДНР”. Вони припинені або перебувають у стадії припинення. Раніше надавали рекламні послуги та займались видавництвом газет.

Дві компанії зі списку є заснованими Олексієм Грановським, колишнім “паливно-енергетичний міністр ДНР”. Одна з його компаній зараз знаходиться в стані припинення, а раніше займалась будівництвом. Іншакомунальна структура “Міські автостоянки Донецької міської ради”.

Також до санкційного списку потрапили 11 компаній братів Олександра та Сергія Мельничуків. Лише одна компанія з них не веде діяльності. Олександр Мельничук ‒ так званий “замміністр енергетики ЛНР”, а його брат Сергій торгує вугіллям на підконтрольній Україні території. Дві компанії Сергія Мельничука мають діючі ліцензії на видобуток кам’яного вугілля “Антрицит” від Державної служби геології та надр. Компанія ТОВ “Гірничо-збагачувальна фабрика космонавтів” має діючу ліцензію з 2010 року до 2030 року на видобуток вугілля у шахті “Малоіванівська”. Фірма ТОВ “Агроплюс” має діючу ліцензію з 2011 до 2031 року на видобуток вугілля у полі шахти “Кошарська”.

Раніше Львівський портал повідомляв, що до «чорного списку» США потрапив друг мера Львова.

Довідково: YouControl — аналітична система, яка з 50 джерел формує досьє на кожну компанію України на основі відкритих даних, відстежує зміни в держреєстрах та візуалізує зв’язки між афілійованими особами. Унікальна технологія YouControl дозволяє за хвилину отримати актуальну (на час запиту) інформацію про компанію або ФОП. Функція моніторингу щоденно повідомляє про зміни відповідно до даних з офіційних джерел. Система дозволяє бізнесу перевіряти своїх партнерів. А в межах соціальної місії компанія YouControl надає доступ для журналістів та громадських активістів безкоштовно для проведення розслідувань, аналізу держзакупівель, моніторингу декларацій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *