ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові не зможуть реалізувати ініціативу про узаконення всіх самобудів

Катерина Родак

|

У Львові пропонують узаконити усі нелегально надбудовані балкони, мансарди, веранди. Відповідну ініціативу на  сайті Єдиної системи місцевих петицій зареєстрував мешканець Євгеній Супрун.

 

Автор пропонує привести самобуди до будівельних норм та оформити за мешканцями право власності. У якості штрафних санкцій Євгеній Супрун пропонує горе-забудовникам зайнятись благоустроєм територій.

«Пропоную створити комісію, яка визначить ці самобуди,проведе обстеження, і при відповідності самобудів до будівельних норм видасть документи на право користування, що в свою чергу збільшить надходження коштів на утримання цих будинків і прибудинкових територій», – йдеться у тексті петиції.
«У якості штрафних санкцій  – зобов’язувати власників самобудів зробити благоустрій приналежних територій або споруд.  Наприклад:облаштувати пішохідні доріжки біля будинку,озеленення прибудинкової території, зробити ремонт в під’їзді», – додає автор петиції.

Своєю чергою Львівський портал поцікавився у керівниці міського управління охорони історичного середовища Лілії Онищенко, чи має така ініціатива шанс втілитись у життя у разі набрання нею необхідною кількості голосів.

«Ця петиція не має під собою правових норм, які би не суперечили законам. Так буде виглядати, що люди, які були законослухняні  і зробили все правильно з проектною документацією, витрачали свій час та гроші, на виконання робіт згідно закону ,тепер будуть виглядати, як такі, що робили це без потреби», – вважає посадовиця.

Вона наголошує, що сьогодні існують законні способи узаконити самобуд.

«Чому вони не скористаються існуючою процедурою узаконення самосудів? Тобто на них складається акт і протокол, адмінкомісія вирішує суму штрафу, пізніше вони її сплачують у бюджет, і ці кошти використовують на благоустрій чи на щось інше», – пояснює вона.

Лілія Онищенко зазначає, що узаконити надбудову на пам’ятці архітектури – доволі складно з об’єктивних причин, натомість мешканцям новобудов можуть усе оформити набагато простіше.

«Наприклад, у багатоквартирних будинках з періоду 70-х років  на першому поверсі не передбачені балкони . Люди собі поробили балкони, то чому ні? Вони можуть заплатити штраф і узаконити», – каже посадовиця.

За самовільне будівництво штраф в Україні сьогодні складає 18 мінімальних заробітних плат і становить сьогодні 67 тисяч гривень. Постанови про усунення самобудів виносить Інспекція ДАБК, хоча майже у всіх випадках справи вирішуються через суд.

Нагадаємо, зараз у Львові борються із самобудами на вулиці Чупринки та площі Беринди. Також нещодавно у Львові демонтував скляну надбудову «Гранд Готель».

Як відомо, раніше  Україні діяла «будівельна амністія» – мешканці могли майже без проблем узаконити зведені у 1992-2011 рр. самобуди. Сьогодні легалізувати самобуд можна через суд або через органи державної влади.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *