ОСТАННІ НОВИНИ

Проти українців, які вшановують Героїв на території своєї держави, відкриватимуть кримінал у Польщі, - Шеремета

Олена Жолкевська

|

Відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета переконаний, що прийнятий Польським Сеймом закон про заборону «бандерівської ідеології» є абсурдним і абсолютно антиукраїнським. Зокрема, він передбачає відкриття кримінальної справи у Польщі навіть про тих українців, які вшановують Героїв на території своєї держави. Про це він розповів у коментарі Львівському порталу.

 

«Прийняте рішення є абсолютно абсурдним і має абсолютно антиукраїнське звучання і забарвлення. Воно суттєво загострить польсько-українські стосунки», – резюмував він.

На його переконання, погоджений закон несе небезпеку для величезної кількості українців.

«Згідно з ним у Польщі зможуть відкривати кримінальні справи проти українців, які вшановуватимуть українську історію та Героїв на території свої держави», – додав Святослав Шеремета.

Відтак відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій пропонує відкривати кримінал проти поляків, які заперечують польську окупацію західноукраїнських земель:

«Я переконаний, що зараз потрібно приймати відповідне рішення українському парламенту щодо визнання польської окупації західноукраїнських земель, польських злочинів, які були вчинені проти українців у 20 столітті, а також вводити кримінальну відповідальність за заперечення цих злочинів, зокрема, польської окупації. В такому випадку ми матимемо можливість проводити відповідний обмін: якщо у Польщі відкриватимуть кримінальні справи проти українців, аналогічні справи відкриватимуться проти поляків».

Додамо, що у ніч на четвер, 1 лютого, Сенат Польщі прийняв без поправок закон про Інститут національної пам’яті Польщі, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів.

Народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко, коментуючи прийняття закону, наголосила, що Республіка Польща від локомотива та взірця демократії в Центрально-Східній Європі скочується до шовіністичного диктату політики над історичною правдою, селективно обираючи чутливі сторінки історії.

Водночас голова Українського Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович так відреагував на прийнятий Сеймом Польщі документ:

«Новий закон про Інститут національної пам’яті, схвалений вчора сенатом Польщі, спрямований в першу чергу на українців, які мешкають зараз у цій країні.

Ось що читаємо в обґрунтуванні:

«беручи до уваги зростаючі міграційні рухи з України, коли носії ідеології українського націоналізму і адепти світогляду опертого на прославляння формувань, які скоїли геноцид, все більше представлені в Польщі, що також призводить до напруженості у польсько-українських відносинах».

Наступний шмат тексту не менш цікавий – виявляється закон покликаний нормалізувати міжнародні відносини (він вже це зробив – свідчення реакція України, Ізраїля, США) та підтримати «справді демократичні спільноти в Україні». Зважаючи на те, що в Україні цей закон позитивно сприймають виключно проросійські сили, стає зрозуміло, кого збираються підтримувати польські політики».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *