ОСТАННІ НОВИНИ

Поляки законодавчо закріпили ненависть до українського національно-визвольного руху. Не без «руки Кремля», - експерт

Соломія Головіна

|

Прийнятий Сеймом Польщі закон про заборону «бандерівської ідеології» законодавчо закріплює ненависть до українського національно-визвольного руху. Про це у коментарі Львівському порталу повідомив юрист-міжнародник, керівник ГО «Західний інформаційний фронт» Юрій Кміть.

 

За його словами, це дуже недружній акт зі сторони польських офіційних органів стосовно України, який демонструє настільки загострилися наші відносини і настільки ефективною є російська інформаційна кампанія.

«Все, що стосувалося річного-дворічного процесу польської партії «Право і справедливість» із нарощування шуму щодо «Волинської трагедії» та інших непорозумінь між Україною та Польщею, було інспіровано за 3-4 роки росіянами. Це є наслідок вдалої російської інформаційної війни, які правильно фінансували певних людей в Польщі, що «підігрівали» ці питання», – додав він.

Водночас Юрій Кміть зауважив, що цю інформаційну війну Росії українці програють, як на території Польщі, так і на території своєї держави.

«Російське завдання – пересварити Польщу та Україну, показати українському народу, що поляки нам ніякий не дружній народ, що вони хочуть захопити наші території, засуджують наших героїв. Мовляв, для чого вам у Європу, адже йдете до тих поляків та німців, з якими  воювали, мали історичні непорозуміння?! Це, фактично, удар по євроінтеграційних настроях українців, політиці президента, нашій дипломатії, спецслужбах, розвідці, які не зуміли цьому запобігти. Це показує, що ми мало виділяємо державних коштів на інформаційну війну, розвідку, питання, які важливі для нашої національної безпеки, пропагування нашої держави, героїв, щоби поляки розуміли, що пам’ятник Бандері ніколи не зникне з площі у Львові, як вони думають…», – наголосив політолог.

Відтак, на його переконання, після цього міністр закордонних справ України Павло Клімкін мав би подати у відставку:

«Я вважаю, що провина за все це лежить на діючому міністрові закордонних справ, він не мав би цього допустити, і після таких речей мав би йти у відставку Якщо він не дає ради працювати, може на його місце знайдеться хтось інший. Це «червона» та «жовта» картки нашій дипломатії».

Як наголосив Юрій Кміть, нема ніякої бандерівської ідеології, тому що це ідеологія національного патріотизму, яка є і в Пілсудського та інших польських героїв.

«Ми можемо відповісти і засуджувати Пілсудського, їхніх радикалів, але це буде просто дзеркальна відповідь, і вона не буде дуже правильною. Реакція України має бути дипломатичною…», – зазначив політолог.

Водночас відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета навпаки вважає, що зараз потрібно приймати відповідне рішення українському парламенту щодо визнання польської окупації західноукраїнських земель, польських злочинів, які були вчинені проти українців у 20 столітті, а також вводити кримінальну відповідальність за заперечення цих злочинів, зокрема, польської окупації.

Своєю чергою народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко, коментуючи прийняття закону, наголосила, що Республіка Польща від локомотива та взірця демократії в Центрально-Східній Європі скочується до шовіністичного диктату політики над історичною правдою, селективно обираючи чутливі сторінки історії.

Окрім цього, голова Українського Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович так відреагував на прийнятий Сеймом Польщі документ:

«Новий закон про Інститут національної пам’яті, схвалений вчора сенатом Польщі, спрямований в першу чергу на українців, які мешкають зараз у цій країні.

Ось що читаємо в обґрунтуванні:

«беручи до уваги зростаючі міграційні рухи з України, коли носії ідеології українського націоналізму і адепти світогляду опертого на прославляння формувань, які скоїли геноцид, все більше представлені в Польщі, що також призводить до напруженості у польсько-українських відносинах».

Наступний шмат тексту не менш цікавий – виявляється закон покликаний нормалізувати міжнародні відносини (він вже це зробив – свідчення реакція України, Ізраїля, США) та підтримати «справді демократичні спільноти в Україні». Зважаючи на те, що в Україні цей закон позитивно сприймають виключно проросійські сили, стає зрозуміло, кого збираються підтримувати польські політики».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *