ОСТАННІ НОВИНИ

Парубій скликає нардепів через польський закон про «бандеризм»

Омелян Шевчук

|

Народні депутати стурбовані ухваленням у Польщі закону про Інститут національної пам’яті, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів. Про це повідомляє прес-служба партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

 

Зокрема народний депутат співголова групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща Оксана Юринець наголошує, що ухвалення подібних законопроектів може загрожувати звичайним українцям, які зараз знаходяться на території Польщі.

«Сьогодні о 15 годині голова Верховної Ради Андрій Парубій збирає нараду, в ході якої ми будемо шукати певні рішення, які будуть запропоновані Верховній Раді наступного тижня», – повідомила Юринець.

«Сподіваюсь, ми будемо розвивати конструктивний діалог з польськими колегами та знаходити нові точки дотику, які б об’єднували країни», – зазначила вона.

Як відомо 26 січня стало відомо, що Сейм Польщі ухвалив запропонований рухом Kukiz’15 законопроект про заборону пропаганди так званої «бандерівської ідеології»,за яку передбачили штраф, ба навіть тюремне ув’язнення.

Експерти обурені, що у польському законопроекті з’явився термін «Малопольща», адже під ним поляки розуміють Галичину, і трактують це як натяк на територіальні претензії.

МЗС України також висловило свій протест, що Польща некоректно використовуються назви частини території сучасної України.

В ніч на 1 лютого, Сенат Польщі ухвалив закон про заборону «бандерівської ідеології».

«Чи треба нам нагадувати про концтабір в польському Явожно? Чи потрібно нам, українцям, вкотре згадати полякам про операцію Вісла чи Ризький договір? Чи коли Варшава разом з Москвою ділила Україну і як наслідок сама втрачала державність чи ставала жертвою поділу?», – відреагувала український парламентар Ганна Гопко.

Закон також передбачає штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

Ізраїль також виступив категорично проти схвалення Сенатом Польщі законопроекту про Інститут національної пам’яті.

УП

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *