ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові «пов’язали» поліцейських, які «заробляли» на хабарах: подробиці затримання

Соломія Головіна

|

Цими вихідними у Львові впіймали двох оперуповноважених Залізничного відділу поліції ГУ НП у Львівській області, які попалися на хабарах, беручи гроші у львів’ян за непритягнення їх до кримінальної відповідальності. Правоохоронні розповіли під час брифінгу про деталі затримання вказаних горе-полісменів.

 

Як розповів начальник Львівського управління Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України Роман Рибицький,  22 січня до правоохоронців звернулася мешканка Львова і повідомила про те, що двоє невідомих осіб, які представлялися працівниками правоохоронних органів, незаконно затримали її сина і вимагають неправомірну вимогу у розмірі близько 2 тис. дол. за непритягнення сина до кримінальної відповідальності.

Ще до написання заяви жінка частину неправомірної вигоди у розмірі 1 тис. дол. вже передала вимагачам.

Цього ж дня до поліцейських звернувся ще один львів’янин: він повідомив про те, що невідома особа вимагає грошові кошти в розмірі 4 тис. грн за не притягнення його до кримінальної діяльності.

Так, 1700 доларів США хабара від матері підозрюваного призначалися за нескерування матеріалів про реєстрацію кримінального провадження відносно її сина, а 4000 гривень від громадянина – за не притягнення його до кримінальної відповідальності.

Як з’ясували правоохоронці, по обох випадках фігурують одні й ті ж правохоронці-вимагачі: це двоє оперуповноважених Залізничного відділу поліції ГУ НП у Львівській області.

«Ці працівники працюють в поліції з 2015 року, а в органах внутрішніх справ – з 2006-2008 років. Тобто, це далеко не молоді працівники як на поліцію: вони з 1977, 1985 років народження. Один має звання капітана, інший – майора поліції», – пояснив Роман Рибицький.

Як він водночас пояснив, йде мова про шахрайські дії в одному випадку та крадіжку – в другому.

«Для того, щоб були законні підстави, будь-який правоохоронний орган чи орган досудового розслідування повинен діяти за дорученням слідчого. Так, по одному факту взагалі стоїть  питання про наявність кримінального провадження. Жодного доручення слідчого, як нам відомо, на даний час не було по жодному випадку.  Це була їхня самоініціатива», – пояснив  Роман Рибицький.

Своєю чергою начальник відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення у кримінальних провадженнях слідчого відділу військової прокуратури Західного регіону України Василь Шимко зазначив, що вказаних правоохоронців затримали:одного на вулиці Миколайчука, 24, іншого – на вулиці Рубчака,14.

 

Наразі викриті на хабарах полісмени перебувають в ізоляторі тимчасового тримання в Пустомитівському райвідділі поліції.

Вказаним особам 28 січня було повідомлено про підозру у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 ККУ (одержання хабара в особливо великому розмірі або службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище).

Наразі готується клопотання щодо обрання відносно даних правоохоронців запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Фото: військова прокуратура

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *