ОСТАННІ НОВИНИ

«ТРК Львів – Суспільне мовлення». Реформа чи зрада?

Андрій Котенський

|

Сьогодні, 25 січня, у Львові пікетували ТРК «Львів», що є регіональною дирекцією Національної суспільної телерадіокомпанії України, через звільнення 70% складу телекомпанії і невизначеність концепції оновленого регіонального мовника.

 

Львівський портал зібрав думки безпосередніх учасників подій. Проте реальних кроків виходу з ситуації чи окреслення шляху подолання конфлікту у розмові з новим керівництвом телебачення та звільненими журналістами кореспондент Львівського порталу так і не почув.

За словами журналістки Анни Кузюти, громадськість хоче почути суть нової концепції «ТРК Львів – Суспільне мовлення», і за яким принципом звільнятимуть його працівників.

«Це був не пікет, а швидше організований флешмоб однодумців, яким не подобається, коли під гаслами цінностей та реформ насправді відбуваються незрозумілі речі. Бо у нас виникли застереження стосовно реформування суспільного телебачення на Львівщині. Ми не розуміємо концепції, тобто, що і хто мовитиме у ефірі? Також, хто саме займається реформуванням ТРК «Львів», і чи ці люди взагалі тямлять, що таке телебачення. Наразі ми не розуміємо, як і суспільство, що пропонує нова команда телеканалу», – повідомила кореспонденту Львівського порталу Анна Кузюта, яка також брала участь у сьогоднішній акції.

За її словами, здоровий процес оптимізації потрібен, але він повинен відбуватися прозоро.

«Якщо говорити в контексті побудови чесного суспільного телебачення, то виник закономірний скандал та резонанс довкола телеканалу, який вочевидь потрібно оптимізувати. Але ми не розуміємо, за яким принципом відбувається цей процес, і чи враховувалось при цьому думка громадськості? Як журналіст скептично ставлюся до таких реформаторів. І якщо зайти на головну сторінку суспільного телебачення «UA:Перший», то можна також оцінити й суспільну думку за кількістю переглядів і лайків. Немає довіри у такого керівництва, яке зараз дає оцінку фаховості журналістів у Львові», – говорить Анна Кузюта.

Також вона зауважила, що серед учасників акції не було людей, які претендують на якійсь посади, або мають якусь зацікавленість, окрім громадської. А також те, що «в рамках цих реформ звільняють людей, які за все своє життя довели відданість людям та країні, зокрема Оксану Клим, яка є журналістом «ТРК Львів» та відомим волонтером».

«Так ставитися до людей, які мають тверду позицію в житті, не можна», – обурюється Анна Кузюта.

З протестувальниками зустрілася т.в.о. менеджера філії ПАТ НСТУ «Львівська регіональна дирекція» Наталія Степанова. Попередньо було домовлено про те, що у прямому ефірі буде проведено дискусію із залученням працівників телеканалу і тих – кого було звільнено. А також із залученням незалежних експертів та юристів, щоб усі отримали публічні відповіді на свої запитання, зокрема й про дотримання умов трудового законодавства.

За словами Н.Степанової, вони очікують від мітингувальників єдиний пакет питань, які хвилюють їх та громадськість, і готові у ефірі надати усі відповіді. Таким чином нове керівництво телеканалу під «пресом» громадськості зобов’язалося розповісти про суть реформи і процесів, які відбуваються. І не виключено, що це станеться ще на цьому тижні.

Тим часом продюсерка львівської філії «Суспільного» Уляна Антоник повідомила, що кардинальні зміни у роботі ТРК «Львів» відбуваються через ряд порушень журналістських стандартів і законодавства України .

«На жаль, у роботі філії було дуже багато порушень як журналістських стандартів, так і законодавства України. Наприклад, колишній депутат роками був ведучим програми без трудового договору з філією, наші програми передавалися без будь-яких юридичних підстав для трансляції на телеканалі «Рада», а програма привітань на замовлення порушувала авторські права на музику. Це недопустимо для суспільного мовника. Ми боремося із цим порушеннями і вибудовуємо роботу по-новому, відповідно до стандартів журналістики та законодавства, бо хочемо надавати нашим глядачам та слухачам об’єктивну та незаангажовану інформацію, якісні програми. Зараз відбувається робота над якістю програм, над уніфікацією програмної сітки», – прокоментувала ситуацію вона.

Водночас у коментарі Львівському порталу співробітниця ТРК «Львів» Ксенія Клим розповіла, що їй офіційно сказали зайнятися пошуком нової роботи. Так само як і понад 240 колегам по цеху. Водночас принцип скорочення персоналу їй – невідомий.

«На наших руках є документи, в яких сказано, що нас буде скорочено. Це 248 осіб, якщо я не помиляюся. Під скорочення потрапило більше 70% всього колективу… Водночас нам пропонують вакансії у Києві, але за ці зарплати неможливо вижити у столиці. Або ж як альтернативу – працювати у Луганській чи Донецькій областях… Усі ці люди, серед яких також були небайдужі львів’яни, патріоти та ветерани АТО, прийшли під стіни ТРК «Львів», бо хотіли почути від нового керівництва про концепцію нашого регіонального мовника, і як її тепер бачить нове керівництво телеканалу. Так само хотілося почути причини скорочення персоналу, і за яким принципом обрали тих, хто там залишився. Окрім того, на контролі громадськості має залишатися доля майна, адже телекомпанія володіє великим майновим комплексом та двома гектарами землі фактично у центрі Львова», – повідомила Ксенія Клим.

Свою думку подіям у Львові висловив також і голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія. За його словами, на ТРК «Львів» роками процвітала корупція і зараз настав час її прикрити.

«Багато років ЛОДТРК (Львівська обласна державна телерадіокомпанія) жила корупцією, крадіжками, клановими зв‘язками, родинними дрібними бізнесами навколо виробництва телепродукту (та й просто незаконними крамничками на території), продажем ефіру, що їй не належав, джинсою та цілуванням влади нижче спини і припудрюванням (буквально) шановної голови особисто керівником…

Півсотні маргіналів сьогодні вранці влаштували прорив на територію компанії, брудно і брутально ображаючи нових очільників компанії, що несуть зміни…

Львів – ти таки неперевершений. Ти не прагнеш змін – але зміни прагнуть тебе. Вони вже прийшли», – емоційно прокоментував ситуацію Зураб Аласанія.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *