ОСТАННІ НОВИНИ

Екологи нагадують про заборону зривати чи купувати первоцвіти

Олександр Косик

|

Первоцвіти, що занесені до Червоної книги України, вже зараз починають реалізовуватися на ринках та вздовж автомобільних доріг, тому екологи нагадують про штрафи за їх зривання чи продаж. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

 

Масовий збір на продаж квітконосів рідкісних рослин призводить до послаблення, а у невеличких місцезростаннях до повного пригнічення насіннєвого поновлення. Крім цього, дуже часто первоцвіти знищуються з кореневою частиною, що призводить до фізичного знищення популяцій.

Згідно постанови КМУ № 1030 від 07.11.2012 року «…розмір компенсації за шкоду, заподіяну незаконним збиранням або знищенням чи пошкодженням рослин, занесених до Червоної Книги України становить від 49 до 62 грн за одну рослину». Згідно ст. 88-1 КУпАП: «…порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн із конфіскацією незаконно добутого».

«Пам’ятайте – купуючи рослину, занесену до Червоної книги України, ви стаєте співучасником злочину», – нагадують екологи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *