ОСТАННІ НОВИНИ

Що потрібно знати кожному про кір: відповіді МОЗ на найпоширеніші питання

Дарина Смеречанська

|

В Україні підвищується рівень захворюваності на кір. Центр громадського здоров’я МОЗ відповів на найпоширеніші запитання стосовно кору.

 

Чи можна говорити про епідемію кору в Україні?

Ні, епідемія – це масове поширення інфекційної хвороби серед населення відповідної території за короткий проміжок часу. В Україні немає епідемії, а спостерігається підвищення рівня захворюваності та зареєстровані 102 спалахи у 16 регіонах.

Відповідно до нормативно-правових документів МОЗ України, спалах – це декілька захворювань (3 і більше), які епідеміологічно пов’язані між собою спільним джерелом чи фактором передачі.

За 12 місяців 2017 року згідго з оперативними даними, в Україні зареєстровано 4 782 випадки захворювання на кір у 24 регіонах України. Це у 46,7 разів більше, ніж за аналогічний період 2016 року. Ріст захворюваності на кір відбувається в основному за рахунок дітей, питома вага дітей серед усіх хворих – 73%. Найбільший рівень захворюваності спостерігається в Івано-Франківській, Одеській і Закарпатській областях. У 2017 році зареєстровано 5 смертей від кору в Одеській області.

Які причини спалаху кору?
Спалахи кору мають циклічний характер і відбуваються кожні 5-6 років. Головна причина спалахів – низьке охоплення щепленнями дитячого населення країни проти кору.

Скільки у нас в Україні щеплених?
Згідно з Календарем профілактичних щеплень, дитина повинна отримати 2 дози вакцини: у 12 місяців і 6 років. Якщо говорити про планову вакцинацію, то за 11 міс. 2017 року відповідно до Календаря профілактичних щеплень були вакциновані 87,8% дітей віком 1 рік.

Стан охоплення профілактичними щепленнями дітей інших вікових груп є недостатнім через брак вакцин у попередні роки та антивакцинальну кампанію, яка розпочалася у 2008-2009 роках.

Сумною є така статистика: серед хворих на кір більше 70% не отримали щеплень у 2017 році і лише 14,2% були щеплені згідно з графіком. До того ж, в Україні у 2016 році менше 50% дітей вакциновані проти кору згідно з календарем.

Для подолання цієї проблеми МОЗ ініціювало проведення додаткової вакцинації дітей, які не були щеплені у попередні роки.

Чи існують ліки від кору?
Ні, специфічного лікування від кору не існує. Проте можна запобігти захворюванню, єдиний надійний метод профілактики кору – вакцинація.

Коли потрібно робити щеплення?
Згідно з Календарем профілактичних щеплень, вакцинуватись потрібно в 12 місяців і в 6 років, двома дозами.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *