ОСТАННІ НОВИНИ

НБУ назвав причини знецінення гривні з початку року

Соломія Григор'єва

|

Національний банк України назвав сезонні фактори ключовою причиною коливання курсу гривні. Про це заявив заступник голови Національного банку Олег Чурій, передає прес-служба НБУ.

 

Іноземна валюта в Україні дорожчає в результаті сезонних факторів, у тому числі у зв’язку із зростанням попиту з боку імпортерів.

«Після переходу України на плаваючий обмінний курс гривні у 2015 році на валютному ринку спостерігається певна сезонність. Вже третій рік поспіль в перші місяці року зростає попит на валюту, зокрема з боку імпортерів, які формують запаси товарів на новий рік, і водночас знижуються її надходження, зокрема з боку аграріїв, які зазвичай протягом року забезпечують близько половини пропозиції валюти на міжбанківському ринку. Як наслідок, на початку кожного року тимчасово посилюється девальваційний тиску на курс гривні.

Ці сезонні фактори є ключовою причиною посилення коливань курсу гривні на міжбанківському валютному ринку і з початку січня цього року. Сезонний спад ділової активності, переважно в аграрному секторі, спричиняє скорочення надходжень валютної виручки від експорту продовольчих товарів, в той час як на ринку є підвищений попит на валюту з боку імпортерів», – йдеться у повідомленні.

За словами Чурія, для пом’якшення впливу цих факторів НБУ з початку року продав 53,5 млн доларів.

«Національний банк має достатньо ресурсів і для подальшого згладжування надмірних коливань на валютному ринку у разі потреби – міжнародні резерви становили 18.8 млрд. дол. США на початок січня», – додає він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *