ОСТАННІ НОВИНИ

У Раді хочуть спростити процес добровільного об’єднання громад

Олександр Косик

|

Четвертий рік в Україні триває процес об’єднання територіальних громад на добровільній основі в рамках реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. 29 грудня 2017 року група народних депутатів України зареєструвала в Парламенті проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури добровільного об’єднання територіальних громад» (№ 7467). Про це пише «Децентралізація», передає Львівський портал.

 

Проектними змінами передбачається, що Перспективний план формування територій громад АР Крим, області затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням Ради міністрів АР Крим, відповідної обласної державної адміністрації. Таким чином народні депутати пропонують на законодавчому рівні вилучити обласні ради з процесу формування перспективних планів.

У пояснювальній записці до законопроекту мова йде про те, що практика застосування Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» виявила ряд недоліків, серед яких – заполітизованість обласних рад при схваленні проекту Перспективного плану формування територій громад, численні порушення ними методології формування такого плану. Також зазначається, що в Закарпатській області Перспективний план формування територій громад досі навіть не поданий обласною державною адміністрацією на розгляд обласної ради. В багатьох областях обласні ради не ухвалили Перспективний план формування територій громад, який повністю покриває територію області.

«Практика регулювання питань адміністративно-територіального устрою європейських країн з унітарною формою устрою свідчить про те, що такі питання відносяться до компетенції виключно центрального уряду. Участь обласної ради, як представницького органу місцевого самоврядування на регіональному рівні була виправданою на перших етапах впровадження реформи адміністративно-територіального устрою, коли потрібно було диверсифікувати емоційно-політичне навантаження, яке супроводжувалось інсинуаціями та домислами щодо реформи. Наразі більшість політичних сил позитивно сприймає проведення реформи. Таким чином потреба в участі обласних рад, які в перші два роки проведення реформи, виконували роль амортизатора суспільних процесів, на сьогодні відпала», – йдеться у пояснювальній записці.

Законопроектом також пропонується визначити чіткий термін призначення Центральною виборчою комісією перших і додаткових виборів в об’єднаних територіальних громадах – в місячний термін після отримання нею відповідного звернення від обласної державної адміністрації.

У Мінрегіоні вітають ініціативу народних депутатів, зазначаючи, що ці зміни значно спростять процес добровільного об’єднання громад та упорядкують процес затвердження перспективних планів формування територій громад.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *