ОСТАННІ НОВИНИ

Мешканців Львівщини закликають відмовитись від поліетиленових пакетів. Яка є альтернатива?

Катерина Родак

|

Управління Держекоінспекції у Львівській області закликає відмовитись від використання поліетиленових пакетів.

 

За даними екологів, трильйони тонн поліетилену щороку опиняються на смітнику, заражаючи землю токсичними речовинами. Однак, в Україні ж поки немає жодного закону, який би обмежував продаж або ж взагалі заборонив продавати поліетиленові пакети.

у Львівській області закликає зменшити використання або взагалі відмовитись від них та нагадує про шкоду пластикових пакетів для довкілля.

«Природним шляхом вони розкладаються на протязі 100- 500 років, тому, якщо не зменшити їх виробництво, вся планета незабаром буде засмічена використаними пакетами. Спалювати таке сміття небезпечно. У процесі горіння в атмосферу викидається величезна кількість канцерогенів, які забруднюють повітря та руйнують озоновий шар. Вторинна переробка відходів розвинена слабо, через неї проходить всього 1 відсоток поліетилену на планеті», – розповідаю у екоінспекції.

Крім цього, легкі пакети миттєво переносяться вітром на значні відстані, забруднюючи річки, ліси і гори. Тонни пластику щорічно потрапляють у Світовий океан, утворюючи сміттєві «острови», розмір яких щорічно збільшується. Загальна площа скупченого сміття вже перевищує розміри території США. Пластикові пакети — причина загибелі ссавців, птахів і риб. Яскраву упаковку вони приймають за їжу, проковтують і гинуть.

«Отож, аби зменшити негативний вплив на довкілля  необхідно скоротити використання пакетів з пластику та замінити їх екологічимиі сумками, зробленими з натурального матеріалу. Вони легкі, зручні і ними можна користуватися тривалий час. Продукти харчування чи готові страви у супермаркетах можна ставити у принесені з собою контейнери та тканинні мішечки. Навіть повторне використання одного і цього ж пакету кілька разів зменшить шкідливий вплив на довкілля!», – закликають екоінспектори.

Своєю чергою Львівський портал нагадує ,які можуть бути альтернативи використання поліетиленових пакетів:

 

Паперовий пакет – у більшості великих мереж супермаркетів, на кшталт, «Сільпо» та «Ашан». Можна придбати паперові пакети для продуктів. Щоправда, вони коштують дорожче поліетиленових, проте вони досить міцні та їх можна використовувати не один раз.

Еко-сумки – вони мають більше переваг, оскільки їх термін придатності значно перевищує термін поліетиленових та паперових пакетів.

Екологічні сумки бувають різних розмірів, з безліччю принтів, вони легко поміщаються в жіночу сумочку. Окрім того, еко-сумку можна без проблем випрати, повісити на плече.

 

 

Багаторазові контейнери – їх останнім часом все частіше використовують еко-активісти під час покупок у супермаркетах. Власне контейнери можуть замінити маленькі пакети, у які ми звикли накладати фрукти, овочі, цукерки тощо. Єдиний мінус – це процес зважування, адже спочатку доведеться покласти на вагу товар без контейнера (аби не доплачувати), а потім перекласти у посудину.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *