ОСТАННІ НОВИНИ

Весною у Львові розпочнуть будівництво Меморіалу Небесної Сотні

Юлія Шпак

|

Навесні розпочинатимуть будівництво Меморіалу Небесної Сотні, яке планують завершити до кінця 2018 року. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

 

У 2015 році Львівська міська рада оголосила проведення архітектурного конкурсу на кращу проектну пропозицію облаштування меморіалу пам’яті Небесної Сотні у Львові. Станом на сьогодні вже є переможці конкурсу, яких було нагороджено, також вже є робочий проект авторів, розроблений детальний план територій, на сесії у четвер буде винесено ухвалу стосовно цього проекту, у січні потрібно буде проголосувати ще одну ухвалу, опісля чого навесні можна буде розпочати будівництво Меморіалу.

Як розповів начальник управління архітектури й урбаністики Львівської міської ради Юліан Чаплінський, будівництво і облаштування цього простору пам’яті Небесної Сотні планують завершити до кінця 2018 року, вартість всіх робіт становитиме не менше 1 мільйону доларів

«Кожна зима у нас не тільки асоціюється з новорічними і різдвяними святами, але, на жаль, і з трагічними сторінками нашої історії: річницею Майдану. У 2014-2015 роках було створено робочу групу по розробці завдання для конкурсу на кращу ідею вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні, куди входили представники різних громадських організацій, члени родин і голова робочої групи – тодішній директор департаменту містобудування Андрій Павлів. Результатом цієї групи стало оголошення конкурсу на найкращу ідею вшанування Небесної Сотні. Були дуже різні ідеї, починаючи від створення поезій, музики, симфоній, гімну Небесної Сотні тощо, але були й пропозиції щодо меморіалу, так званого активного громадського простору.

Представники різних громадських організацій наполягали на тому, щоб локація меморіалу була на Сихові, оскільки перший полеглий Герой – пан Вербицький – був власне з Сихова. Робоча група у протоколі записала те, що для меморіалу пропонується локація валів по обидва боки від вулиці Кривоноса, тобто в історичному центрі міста Львова. У цьому протоколі було зазначено, що не заперечується, аби різні громади Львова вшановували пам’ять Небесної Сотні у своїх районах, зокрема ви знаєте і про сквер Небесної Сотні на Левандівці. Ми не заперечували, щоб були встановлені якісь пам’ятні знаки», – зазначив начальник управління архітектури й урбаністики Юліан Чаплінський.

На сьогоднішній день архітектори вже розробили робочий, конструкторський проект цього мосту, розробили різні версії дизайну самої стели, які вони представлять на зустрічі з родинами військових.

«З весни ми готові розпочинати будівництво Меморіалу Небесної Сотні. Орієнтовний час будівництва такого меморіалу – до кінця 2018 року, але ми будемо намагатися встановити меморіал до чергової річниці Майдану.

З практичного досвіду можу сказати, що діапазон ціни може бути дуже різним і це залежить від якості тих матеріалів, які будуть використані. Ми будемо старатися залучати і кошти меценатів, як це було з освітленням на площі Митній. Але наразі ми рухаємося лише у рамках того, що міський і обласний бюджет мали б це співфінансувати. Очевидно, що цей меморіал коштуватиме не менше 1 млн доларів», – резюмував начальник управління архітектури й урбаністики ЛМР Юліан Чаплінський.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *