ОСТАННІ НОВИНИ

Війна за «Ратушу». Працівникам комунальної газети таки виплатять кошти, але не всі

Єва Корнійчук

|

Керівник управління фінансового контролю ЛМР Олег Дроздов прозвітував про хід перевірки фінансово-господарської діяльності комунального підприємства редакції газети Львівської міської ради «Ратуша».

Зокрема О. Дроздов зазначив:

«Редакція газети звернулась про виділення з міського бюджету додаткових асигнувань на виплату заробітної плати з нарахуваннями на загальну суму 171,6 тис.грн. В потребі додаткових асигнувань на оплату праці враховано щомісячне підвищення посадових окладів журналістів редакції на суму доплати за ранг державного службовця на загальну суму 12,5 тис. грн. Однак, з 1 січня 2017 року, вимогами постанови КМУ «Про умови оплати праці журналістів державних і комунальних засобів масової інформації» від 28.12.2016 № 1038, підвищення посадових окладів журналістів редакцій комунальних газет на суму доплати за ранг державного службовця не передбачено. Тому додаткова потреба у коштах на виплату заробітної плати за основними видами виплат (без урахування завищеної потреби на суму доплати за ранг державного службовця 12,5 тис. грн) становить 141,6 тис. грн.,  тобто на майже 30 тисяч менше, ніж просила редакція газети.

Щодо тиражу встановлено, що протягом 2016 року було видано 50 примірників газети із задекларованим сумарним тиражем видання 1 мільйон 370 тисяч примірників. Тоді як, згідно з даними бухгалтерського обліку та фінансової звітності редакції газети, фактичний тираж склав 151 тисяч 500 примірників. Тобто це всього  11% задекларованої кількості. І тут є ще один нюанс, з тих 150 тисяч, що друкуються, реалізовуються 110 тисяч на суму 193,0 тис.грн.

Аналогічна ситуація в 2017 році: випущено 34 примірники газети із задекларованим сумарним тиражем видання 850,0 тисяч примірників, фактичний тираж цієї газети склав 97 тисяч примірників (або 11,41 %), що на 753,0 тисячі примірників менше задекларованого тиражу.

Тобто враховуючи, що бюджет повністю покриває видатки газети на утримання, на тираж, діяльність газети є збитковою.

Також в ході перевірки встановлено випадки укладення договорів та придбання послуг з друку товарів без проведення передбачених законодавством процедур закупівель. Зокрема, у 2016 році редакцією газети із ТзОВ «Видавничий дім «Молода Галичина» та ФОП Печенюк І.О. укладено договори про надання послуг з друку газети на загальну суму 239,8 тис. грн. (по 119,9 тис. грн. кожний). Крім цього, у 2016 році редакцією газети вказаним суб’єктам господарювання за рахунок власних коштів та без укладення відповідних договорів сплачено 52,6 тис. грн. за послуги з друку газети. Тобто проплата є, а договорів – нема.

Аналогічна ситуація за січень-серпень 2017 році редакцією газети без проведення процедур закупівель укладено договори про надання послуг з друку газети на загальну суму 239,8 тис. грн.

Крім того виявлені порушення обліку, звітності тощо», – доповів керівник управління фінансового контролю ЛМР Олег Дроздов.

Як відомо, на засіданні виконавчого комітету 17 листопада міський голова Львова відмовився виділяти 171 тисячу гривень комунальній газеті «Ратуша».  А 24 листопада було прийняте рішення провести перевірку в газеті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *