ОСТАННІ НОВИНИ

Смертельно небезпечний гепатит В: які симптоми і як вберегтись

Єва Корнійчук

|

За даними ВООЗ, більше 1 мільярда людей інфіковано вірусом гепатиту В, при цьому щороку хворіють понад 50 мільйонів, а більше 2 мільйонів – помирають. За темпами та масштабами поширення, ця інфекція перевищує захворюваність на СНІД і туберкульоз. Про це повідомляє Львівський міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» і нагадує, як уберегти себе.

 

За даними  Львівського міського відділу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», за 2016 рік на вірусний гепатит В у Львові захворіло 48 осіб (21 особа – працюючі, 3 особи – студенти,  1 особа – учень,  23 особи – непрацюючі).

Передача інфекції відбувається переважно через кров: при переливанні крові, медичних процедурах з використанням нестерильного інструментарію, при проведенні лікувальних маніпуляцій у стоматології, а також при травматичних процесах: нанесення татуювання та пірсингу, проколюванні вух. Існує ймовірність зараження в манікюрних салонах при проведенні обрізного манікюру або педикюру. Також передається статевим шляхом під час незахищеного сексу, а також від інфікованої матері до дитини. Для зараження достатньо найдрібнішої крапельки крові. Вірусний гепатит В не передається повітряно-краплинним шляхом.

Проміжок часу між моментом зараження і появою перших симптомів при гепатиті В становить від 2-х до 6-ти місяців. Варто знати, що від 5 до 10% людей, які перенесли гепатит В, стають хронічними носіями (і розповсюджувачами) вірусу. Підступність хвороби полягає ще й у тому, що вона дає про себе знати на 12-й тиждень після зараження. Аналіз крові на поверхневий антиген (НВs-антиген) стає позитивним приблизно через 4 тижні після зараження. Але у деяких випадках може проявитися і на 9-й тиждень.

Найбільш поширеними симптомами гепатиту В є: втома і втомлюваність; підвищена температура; втрата апетиту; жовтяниця (жовтий колір шкіри або білків очей); нудота; дискомфорт у правому підребер’ї ; зміна кольору сечі (темнішає) і калу (світлішає); біль у суглобах. У деяких хворих спостерігається свербіж шкіри або висипка, подібна до кропивниці.

Що потрібно робити щоб уникнути інфікування? Ніколи не користуватися чужими бритвами, зубними щітками та іншими предметами, на які може потрапити кров інфікованої особи. Медичні працівники повинні дотримуватись техніки безпеки при роботі з гострими предметами, при проведенні медичних маніпуляцій використовувати рукавички. При відвідуванні стоматолога зверніть увагу, чи змінив він комплект інструментів після попереднього пацієнта, чи вимив руки, обробив їх антисептиком і одягнув нову пару рукавичок. При відвідуванні гінеколога для вашої ж безпеки придбайте одноразовий оглядовий набір та стерильні рукавички. Робити татуювання, пірсинг, манікюр та педикюр можна лише в спеціалізованих салонах стерильним інструментом.

Надійним засобом захисту населення від вірусного гепатиту В є вироблення несприйнятливості шляхом вакцинації. Вакцина проти гепатиту В безпечна та ефективна. На даний момент усіх дітей в Україні, починаючи з моменту народження, безкоштовно щеплять проти гепатиту В.

Проблема вірусних гепатитів є дійсно важливою та складною для вирішення. І лише спільними зусиллями медичних працівників та громадян, скерованими насамперед на профілактику і раннє виявлення інфекції,  можна зупинити цю страшну недугу.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *