ОСТАННІ НОВИНИ

У Гарнізонному храмі відновили старовинні фрески

Дарина Смеречанська

|

У Гарнізонному храмі св. апостолів Петра і Павла сьогодні, 15 грудня, урочисто відкрили відновлені фрески склепіння вівтарної частини. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

 

Зазначимо, під час проведення робіт вдалося відкрити та врятувати ілюзіоністичні зображення авторства Франциска Григорія Екштайна. До реставрації долучилася міжнародна команда спеціалістів з Кракова та Львова.

Як зазначають у прес-службі Львівської міськради, реставраційні роботи у храмі св. ап. Петра і Павла відбуваються у співпраці з Міністерством культури і національної спадщини (МКіНС) Республіки Польща, в рамках програми ревалоризації у Львові об’єктів спільної культурної спадщини Польщі та України.

У 2015 році проведено перший етап реставраційних робіт настінних поліхромій на склепінні пресбітерію. Роботи вели польські та українські спеціалісти. Вартість реставраційних робіт в 2015-2016 роках склала 303 500 PLN (~2 млн. грн.). У 2017 р. продовжилися реставраційні роботи на склепінні пресбітерію. Вартість цьогорічного етапу реставраційних робіт становитиме 400 000 PLN (~2,8 млн. грн.).

Також за кошти міського бюджету Львова підрядна організація ПП «Оберіг груп» виконала роботи з реставрації даху над бічною навою та бічним фасадом, зокрема цього року завершила реставрацію південного фасаду. На загал на ремонтно-реставраційні роботи в храмі св. ап. Петра і Павла у 2016 році було виділено 1 млн. 549 тис. грн, у 2017 році – 1 млн. 348 тис. грн.

Довідка

Гарнізонний храм належить до пам’яток архітектури національного значення і є пам’яткою ЮНЕСКО. Свого часу сакральна споруда мала найвищу вежу в місті Львові. Стінопис храму датується 18 століттям та є єдиною роботою Екштайнів у Львові, яких для цього спеціально запросили єзуїти.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *