ОСТАННІ НОВИНИ

Порушення прав людини. Західна Україна більше покладається на допомогу «блатів» ніж судів

Соломія Головіна

|

Більше половини мешканців Західної України врегульовує проблеми із порушенням прав людини за допомогою родинних зв’язків та знайомств. Такі результати показало загальнонаціональне дослідження «Що українці знають та думають про права людини», яке сьогодні, 15 січня, презентували у Львові.

 

«Серед найпоширеніших засобів захисту, до яких вдавалися ті, хто вважає, що їхні права порушені, на першому місці в Україні є звернення до родичів, пошук потрібних знайомств (29%). Це такі собі позасудові і позадержавні засоби врегулювання конфлікту», – зазначає виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр  Павліченко.

У цей час, за його словами, в Західній Україні цей показник сягає 55,1%.

«Переважна більшість вважає, що треба все вирішувати через знайомства, які допоможуть вирішити ситуацію, а звернення до суду чи інших інстанцій не є настільки ефективними», – констатував він.

Водночас на другому місці у Західному регіоні тут посідають звернення до суду (29,9%). Решта – звернення до ЗМІ (15%), поліції (10%), місцевих органів влади (9,3%).

Водночас, як зауважив Олександр Павліченко, загальноукраїнська тенденція така: друге місце також займають звернення до суду (26,4%), далі йде поліція (майже 20%).

Довідка

Дослідження провели Центр інформації про права людини та Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва за підтримки Програми розвитку ООН в Україні та у співпраці з Офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Опитування відбувалося з 22 жовтня  по 6 листопада 2016 року у всіх областях України та Києві, крім непідконтрольних уряду України частин Донбасу та Криму. Всього було опитано 2002 респонденти шляхом особистого інтерв’ю за квотною загальнонаціональною вибіркою. Максимальна випадкова похибка опитування не перевищує 2,2% з вірогідністю 0,954.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *