ОСТАННІ НОВИНИ

Наталія Антонюк: «Кожен українець повинен розуміти, що в суді знайде справедливість»

Соломія Головіна

|

Новоспечена суддя Верховного суду України Наталія Антонюк про нову філософію судової влади у зв’язку із реформуванням:

«Я вважаю, що основними цінностями, на основі яких має базуватися філософія нового Верховного суду, є справедливість, компетентність, непідкупність та відкритість. Якщо ці базові принципи будуть покладені в основу діяльності кожного судді, то ми отримаємо якісно нове правосуддя, обґрунтовані судові рішення та, що найважливіше, відновимо довіру громадян до судової влади.

Філософія нового Верховного суду має полягати у взаємодії з судами нижчих інстанцій. Він обов’язково має бути орієнтиром для судів першої та апеляційної інстанцій, він не має стояти осторонь тих проблем, з якими вони стикаються.

Я наголошую, що Верховний суд не може бути відірваним від судів першої і апеляційної інстанцій. І я прикладатиму максимум зусиль, щоби така взаємодія відбувалася.

Крім того, Верховний суд має будувати нову філософію взаємодії з науковими школами, які мають величезний потенціал ідей, їх варто використати в нових рішеннях суду.

Одна з причин, чому проводилася судова реформа, – те, що рішення суду були не цілком обґрунтованими. Траплялося таке, що рішення суду касаційної інстанції  були менш аргументованими ніж рішення суду першої чи апеляційної інстанцій. Це недопустима практика. Касаційна інстанція має настільки обґрунтувати своє рішення, щоб навіть студент-юрист розумів виклад позицій Верховного суду.

Для людей філософія Верховного суду повинна полягати у тому, що кожен громадянин України має розуміти, що в суді він знайде справедливість. Саме на це зорієнтована судова реформа…».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *