ОСТАННІ НОВИНИ

Луценко заявив про «зрив руської зими в Києві»

Омелян Шевчук

|

Генеральний прокурор Юрій Луценко каже, що українські спецслужби зірвали план «руської зими» в Києві, але деякі українські політики продовжують грати в небезпечні ігри. Про це він сказав на брифінгу 5 грудня, передає УП.

 

«Ми змогли усунути небезпеку розвитку силового сценарію. Думаю, що спецслужбам треба подякувати за спокій на вулицях Києва і нейтралізацію московського плану руської зими у Києві», – сказав Луценко.

EPA-EFE/STEPAN FRANKO

«Хочу підкреслити, що це лише одна частина цього плану. Можу сьогодні проанонсувати, що далі буде. Інші відомі на всю Україну українські політики, також вв’язалися в ще більш небезпечні ігри і ми обов’язково доповімо суспільству і про них. В час, коли буде вигідно слідству», – сказав генпрокурор.

«На цей момент ми не маємо достатніх доказів для об’явлення підозр інших політикам», – зазначив також Луценко.

Водночас, за словами очільника ГПУ, крім кримінальної чи адміністративної відповідальності має бути і політична.

«Тих, хто протягував всупереч українському законодавству через український кордон гастролера з намірами зміни влади в Україні з побиттям силовиків. Відповідальність тих, хто, прикриваючись депутатським мандатом, прикривав цю операцією, яка обійшлася, як ми вже чули в 300 тисяч доларів», – заявив Луценко.

“Тих, хто підтримував політичний шабаш Саакашвілі… Хто зараз лежить під колесами автомобіля СБУ, не даючи людині, яка, згідно з оприлюдненими плівками, обґрунтовано підозрюється в співпраці з ОПГ Януковича, прибути на місце допиту», – наголосив генпрокурор.

Всім, хто кричить про репресії Луценко порекомендував «розділяти опозицію і співпрацю з криміналом».

«Можливо журналісти тепер по-інакшому подивляться на події останніх тижнів, коли спецслужби обґрунтовано мали стосунок до особливих екстремістів у лавах команди Саакашвілі. Цим пояснюються депортації, екстрадиції, затримання, розгляди в судах арештів», – зазначив він.

Як відомо, 5 грудня правоохоронці прийшли з обшуком до квартири Саакашвілі у центрі Києва. Лідера «Руху нових сил» підозрюють у сприянні учасникам злочинної організації й укритті їх злочинної діяльності, йому оголосили підозру. СБУ спільно з Генпрокуратурою затримали екс-президента Грузії. Проте автомобіль правоохоронців із Саакашвілі всередині заблокували прихильники політика, вони почали споруджувати поруч барикади. Поліція застосовувала сльозогінний газ.

Водночас генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що лідер партії «Рух нових сил», екс-голова Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі отримав від бізнесмена Сергія Курченка, який переховується в Росії, півмільйона доларів на свою діяльність в Україні.

Раніше повідомлялося, що 10 вересня Міхеіл Саакашвілі планував в’їхати з Польщі до України. Політик подорожував з українським паспортом, хоча Петро Порошенко позбавив його громадянства.

Згодом стало відомо, що Саакашвілі їде в Україну поїздом. Коли «Укрзалізниця» заблокувала поїзд, у якому Саакашвілі мав в’їхати в Україну кортеж чиновників прибув автобусом на ПП «Медика», де поляки пропустили їх на українську сторону – ПП «Шегині». Проте делегація із Саакашвілі застрягла на українській стороні, а пункт пропуску буцімто замінували. Після цього Саакашвілі таки прорвався в Україну.

Після цього, Держприкордонслужба закликала Саакашвілі і Ко повернутися на ПП «Шегині», бо порушникам кордону загрожує до 15 років тюрми. Водночас побратими Саакашвілі переконують, що не проривали кордон, а рятувалися від замінування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *