ОСТАННІ НОВИНИ

Блаженніший Святослав: «Для того, щоб стати рятівниками об’єднаної Європи, українцям потрібно залишатися християнами»

Вероніка Рой

|

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав про польсько-українські стосунки:

«Сьогодні політики і чиновники страждають на близорукістю, вони живуть найближчими виборами і дуже часто, коли роз’ятрують рани свого народу,  намагаються той біль народу використати та інструменталізувати з політичної сторони. Ми це бачимо по обох сторонах українсько-польського кордону. Але ми як християни маємо від цього дар дивитися як в минуле так і в майбутнє.  Тому ми можемо побачити те, чого сьогодні політикани, на жаль, не добачають.

Ось говорячи про ці різні погляди, різні перспективи, різну здатність бачити, мені одразу впадає у вічі останніх пів року українсько-польської полеміки на державному рівні. Ніхто не згадує і не говорить про роль церкви у стосунках між польським і українським народом. Можливо, це навмисно, бо ми знаємо, що сьогоднішній цей вітер сикуляризації  намагається усунути церкву від суспільного дискурсу, зробити її німою, не дати можливості формувати цінності того народу, серед якого сьогодні живуть християни.

Ми сьогодні бачимо в Європі певні тенденції, які на мою думку, є штучними і це є маніпуляцією європейською свідомістю. Це тенденції, які ділять, аніж об’єднюють.  Ми розуміємо, що сьогодні не тільки проти України , але проти Європи ведеться гібридна війна. На наших очах в тих країнах, які пережили цей процес примирення, починають бути популярними, а часом навіть приходять до влади  крайні радикали, які дефакто виступають проти об’єднаної і примиреної Європи.

Наприкінці жовтня Папа Франциск скликав конференцію «Переосмислючи Європу, де він закликав повернутися до християнських корінь не тільки європейської культури і цивілізації, але пригадати , як починалося будівництво об’єднаної Європи. Тоді я сказав до польської інтелігенції, що мене такі відчуття, то заклики Папів залишаються тільки на папері.

Для того, щоб сьогодні ми, як українці стали рятівниками об’єднаної Європи мусимо залишитися християнами і бути вірними духовному заповітові Папи Івана Павла ІІ. Папа Івана Павло ІІ – це покровитель справи українсько-польського примирення. Я думаю, що ця справа є дуже важливою, адже вона вимагає зберегти гідність і українців і поляків.

Сьогодні багато молодих їдуть з країни, але це проблема не тільки нашої країни. На жаль, багато українців, які виїжджають до Польщі відмовляються від свого коріння і у Польщі навіть соромиться признати, що він є українець.  І навіть маючи можливість йти до української церкви, вибирає польський костел. Мені за це дуже прикро.

Нехай сам факт, що ми є християнами, буде і надалі фактом розвитку української культури нашої тотожності. А справа українсько-польського примирення стане частиною культури українців і поляків. І я впевнений, що наше спільне майбутнє у Європі – забезпечене».

Фото: YouTube

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *