ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові знизили тарифи на воду, але доведеться додатково платити за повірку лічильників

Соломія Григор'єва

|

Відповідно до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, із грудня зменшаться тарифи на водопостачання та водовідведення для споживачів ЛМКП «Львіводоканал». Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

 

Перегляд тарифів спричинений прийняттям Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Відповідно до цього закону, національний регулятор виконав перерахунок вартості тарифів для 40 водоканалів та вилучив з тарифів витрати, пов’язані з обслуговуванням та повіркою загальнобудинкових та індивідуальних засобів обліку.

Зокрема, у Львові тариф на централізоване постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), згідно з постановою, зменшиться на 3,92% з 13,42 грн/м3 до 12,95 грн/м3 (тарифи вказані з ПДВ).

У ЛМКП «Львівводоканал» зазначають, що ідея, аби повірку лічильників проводили їхні власники, не нова. Так було до лютого 2016 року. Потім вартість цієї послуги розбили рівномірно на три роки – термін, після завершення якого обов’язково потрібно повіряти індивідуальні засоби обліку, і заклали по кілька копійок щомісяця у тариф. У нинішньому тарифі – це 47 копійок на кожному використаному кубічному метрі води.

Саме на стільки НКРЕКП зменшила вартість послуг ЛМКП «Львівводоканал», вивівши цю послугу із загального тарифу. Тож тепер повіркою лічильників займатимуться їхні власники. З моменту розпломбування лічильника на його повірку відводиться 30 днів. У цей час нарахування за отримані послуги проводитимуть за середнім показником використаної води впродовж трьох попередніх місяців. А потім, якщо повірку не провели вчасно – згідно із нормою, залежно від кількості зареєстрованих у квартирі людей.

У службі ремонту та повірки водолічильників ЛМКП «Львівводоканал» запевняють, що після нововведення в їхній роботі нічого не зміниться. Працівники служби проводять попередній запис тих, кому треба провести повірку, узгоджують з ними зручну дату і час.

«Із 8-ї до 13-ї години демонтують, далі повіряють у власній сертифікованій лабораторії в присутності спеціаліста з Держстандартметрології, який підписує висновок про придатність для подальшого використання засобу обліку. А після обіду – з 14-ї до 17-ї години – приносять і встановлюють лічильники їхнім власникам. Також фахівці підприємства надають послуги з повірки лічильників без демонтажу – просто на місці з допомогою переносної проливної установки», – розповідають у ЛМКП «Львіводоканал».

Вартість повірки та ремонту засобів обліку води залежить від діаметра, кількості лічильників, потреби робіт з демонтажу-монтажу. З калькуляцією послуг можна ознайомитися у додатку до наказу від 01.12.2017 №Вд 781-17.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *