ОСТАННІ НОВИНИ

«Сміттєва» стратегія для Львівщини: сім базових звалищ та чотири сміттєпереробні заводи

Соломія Головіна

|

Під час наступного засідання Львівської обласної ради депутати мають приймати Стратегію поводження ТПВ у Львівській області. Власне, сьогодні, 4 грудня, під час засідання постійної комісії облради з питань ЖКГ заслуховували доопрацьований проект цієї стратегії. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Як пояснив директор департаменту  розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства облдержадміністрації Назарій Романчук, обласна стратегія розроблена до 2030 року.

«У зв’язку з тим, що вкінці листопада була прийнята Національна стратегія поводження з відходами до 2030 року, яка містить в собі основні принципи та підходи того, як має формуватися та реалізуватися державна політика в сфері поводження з ТПВ, департаментом спільно з експертами, науковцями, Громадською радою при ЛОДА була створена відповідна робоча група. Відтак ми доопрацювали нашу Програму поводження з ТПВ і нині вже пропонуємо обласну Стратегію управління відходами у Львівській області до 2030 року».

За його словами, ця стратегія передбачає три етапи реалізації:

Перший етап – утворення робочої групи при ЛОДА.

«Зразу скажу, що функцією цієї робочої групи буде напрацювання регіонального плану поводження з відходами, це є вимоги Національної стратегії поводження з відходами. Якщо стратегія – це загальний вектор, яким маємо рухатися, то безпосередньо сам план – це конкретні заходи, за якими будуть закріплені виконавці, під них розроблятиметься фінансове забезпечення…», – сказав Назарій Романчук.

Водночас посадовець додав, що цей план має бути напрацьований вже у першому кварталі 2018 року.

Такі ж робочі групи створюватимуться і при органах місцевого самоврядування.

«Вони напрацьовуватимуть свої регіональні плани і подаватимуть на погодження їх на обласний рівень, а наш загальний регіональний план своєю чергою подаватиметься на погодження в Міністерство екології та Міністерство будівництва та ЖКГ», – наголосив Назарій Романчук.

Окрім цього, на цьому етапі напрацьовуватиметься запровадження системи роздільного збору ТПВ.

«Плануємо збільшення обсягу утилізації, переробки ТПВ. Це знову ж таки стосується роздільного збору», – додав директор департаменту  розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства облдержадміністрації.

За словами Назарія Романчука, у рамках стратегії послугою роздільного збору ТПВ планують охопити 100% населених пунктів.

«На сьогодні лише 70 населених пунктів охоплені нею, тобто це 31% населення Львівщини», – сказав він.

«Також плануємо розглядати інвестиційні програми всіх перевізників, які здійснюють вивезення сміття з території Львівської області, таких компаній є понад 60. Вони мають закладати в ці програми кошти на модернізацію обладнання, контейнерного парку», – повідомив він.

Другий етап – впровадження механізму стимулювання населення з метою оптимізації сортування відходів на місці.

«Це так, як у Європі, коли людина отримує певні бонуси за те, що окремо здає пластик, папір», – пояснив посадовець.

Окрім цього, у області планують створити координаційний  центр у сфері поводження ТПВ при ЛОДА.

«Він займатиметься базою перевізників, обліком вивезення та захоронення відходів, контролюватиме стан полігонів, проводитиме різні наукові дослідження, в тому числі досліджуватиме морфологію сміття, даватиме свої рекомендації щодо правильності поводження з відходами», – розтлумачив директор департаменту  розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства облдержадміністрації.

Третій етап – модернізація матеріально-технічної бази суб’єктів господарювання з багаторазовим використанням переробки та утилізації відходів, забезпечення функціонування обласного реєстру джерел утворення відходів, забезпечення підвищення рівня екологічної освіти населення.

«Серед практичних заходів стратегії – облаштування семи базових в області полігонів, інвестування в них грошей, в тому числі обласного природоохоронного фонду, коштів державного бюджету. Окрім цього, із 20 полігонів плануємо рекультивацію 14 сміттєзвалищ, які вже завершують свій ресурс. В нас є розроблений графік поетапної рекультивації та закриття цих полігонів. Також у планах будівництво не більше чотирьох комплексів з переробки та утилізації ТПВ на основі сучасних технологій, які будуть напрацьовані фахівцями центру моніторингу та координації з поводження ТПВ», – зазначив Назарій Романчук.

Також варто додати, що стратегією також запропонований кластер ний підхід до умовного розподілу територій.

«Ми з фахівцями проаналізували можливості територій і умовно поділили їх на шість кластерів: північний, східний, південно-східний, південно-західний, західний та центральний. Кожен з них матиме свій полігон чи два, які будуть базовими для цих територій», – сказав посадовець.

Щодо бюджету розробленої стратегії, то Назарій Романчук не озвучив конкретної цифри:

«Обсяги та джерела фінансування стратегії будуть визначатися при розробці регіонального плану поводження з відходами. Це будуть кошти і обласного природоохоронного фонду, і державного бюджету, і інвесторів».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *