ОСТАННІ НОВИНИ

Торік в області на облік взяли 233 жінки з раком шийки матки

|

У Львові відбулась Науково-практична конференція, присвячена надзвичайно важливій темі – раку шийки матки та методах його профілактики. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

 

«Сьогоднішній захід засвідчує взаємодію та співпрацю різних напрямків медицини – онкології, гінекології, педіатрії. Наскільки правильно розставимо пріоритети у дитячому віці, настільки отримаємо якісне, повноцінне і тривале життя у подальшому. Маємо добру нагоду поділитися знаннями та підвести підсумки першого року реалізації програми вакцинації проти раку шийки матки, – зазначила директор департаменту охорони здоров’я Ірина Микичак. – За інціативи колег ЗУСДМЦ є вже доволі серйозні напрацювання у цій сфері. Ця програма реалізується завдяки співпраці Львівської облдержадміністрації з Львівською облрадою у питаннях онкопревенції. Цей досвід є дуже важливим і майже унікальним для України».

За словами Ірини Микичак, закупили унікальне діагностичне обладнання для обласного регіонального лікувально-діагностичного онкологічного центру та новостворених міжрегіональних скринінгових центрів, достатню кількість індивідуальних наборів для цитологічних досліджень, провели навчання медперсоналу. Усі торги провели за методикою міжнародних закупівель. Завдяки співфінансуванню облдержадміністрації вже ком’ютеризовані всі сільські лікарські амбулаторії. Встановлюється сучасне програмне забезпечення. Також спільним коштом придбано вакцину проти вірусу папіломи людини, що визнана єдиним доведеним засобом профілактики раку шийки матки.

Світлана Струк, головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я з онкогінекології, доповіла про стан онкогінекологічної допомоги у Львівській області. Рак шийки матки посідає друге місце в структурі захворюваності й смертності серед злоякісних новоутворів у жінок. За минулий рік взяли на облік 233 жінки з раком шийки матки. Всього на обліку на Львівщині перебуває 3988 пролікованих жінок. Якісний і добре організований скринінг жіночого населення дає можливість виявляти патологію на ранніх стадіях. Це є надзвичайно важливо, оскільки у випадку раку шийки матки і ІІІ, і ІV стадії є безперспективними в плані лікування.

Про досвід вакцинації дівчаток-підлітків проти вірусу папіломи людини у Львівській області розповіла професор Лариса Костюченко, головний позаштатний спеціаліст департаменту з дитячої імунології. Зокрема вона наголосила, що вакцина є абсолютно безпечною, бо не містить живих компонентів вірусу, а лише антигени, які формують імунітет.

Наразі в області до програми вакцинації залучено дівчаток віком 11-14 років. У цьому віці ефект досягається дворазовим щепленням, тоді як після 15-ти років необхідна трьохразова вакцинація.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *