ОСТАННІ НОВИНИ

У Польщі обмежують торгівлю в неділю

Єва Корнійчук

|

Сейм Польщі у п’ятницю проголосував за часткове обмеження торгівлі в неділю, починаючи з 1 березня 2018 року. За відповідне рішення проголосували 254 депутати, проти — 156, утрималося 23 польських законодавців, інформує Укрінформу.

 

Згідно з прийнятим законом, з 1 березня 2018 року торгівля вестиметься лише у першу й останню неділю місяця, а у другу і третю – вона буде заборонена.

З 1 січня 2019 року торгівля вестиметься лише в останню неділю місяця. А з 1 січня 2020 року в неділю діятиме повна заборона на торгівлю, за виключенням обраних семи неділь в році. Зокрема, заборона на торгівлю не діятиме у дві неділі перед Різдвяними святами, одну неділю перед Великоднем і в останні неділі січня, квітня, червня і серпня.

Водночас заборона на торгівлю в неділю не поширюватиметься, зокрема, на інтернет-магазини, ринки з сільськогосподарською продукцією, пекарні, магазини, які спеціалізуються на продажі кондитерських виробів та морозива. Законом також регламентуватиметься торгівля на вокзалах й автозаправках.

За порушення цього закону загрожуватиме штраф від 1 тис. (7 тис. грн) до 100 тис. злотих (700 тис. грн).

Закон про заборону торгівлі в неділю ініціювало профспілкове об’єднання “Солідарність”.

Тепер закон потрапить на розгляд Сенату РП.

Як повідомлялося, у польському Сеймі готували законопроект про серйозне обмеження торгівлі по неділях, зокрема заборону магазинам працювати кожної другої та кожної четвертої неділі місяця. Об’єднання торговельних центрів пропонують замість нинішнього законопроекту гарантувати, що кожен працівник матиме право на дві вихідні неділі на місяць. У свою чергу, католицькі єпископи наполягають, що право на вільну неділю є базовим для всіх людей і всіх працівників.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *